RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Aasta Hansteen ga navn til gassfunn

Sandnessjøen (NTB): Gassfunnet Luva utenfor Helgeland ble omdøpt på kvinnedagen og fikk navnet til forfatter og samfunnsdebattant Aasta Hansteen.

Som forkjemper for kvinners rettigheter var Aasta Hansteen en markant profil i norsk samfunnsdebatt. I 1871 skrev hun, for første gang under fullt navn, kronikken «Kvinners stilling i verden». Senere kom boka «Kvinner skapt i Guds billede» fra 1878. På 80-årsdagen i 1904 ble hun utnevnt til æresmedlem i Norsk Kvinnesaksforening.

- Aasta Hansteen var en pioner i arbeidet for kvinners rettigheter i Norge. Hun er en sentral person i norsk historie. Derfor er det spesielt hyggelig å kunne offentliggjøre navneskiftet på kvinnedagen 8. mars, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp).

I petroleumsmeldingen ble det varslet en endring av praksisen for navnsetting av petroleumsfelt på norsk sokkel. Det ble nedsatt en rådgivende navnegruppe, som består av Karsten Alnæs (leder), Kristin Clemet, Per Egil Hegge og Marit Hauan.

- Det er viktig at navn på større selvstendige utbygginger har en signaleffekt utover sokkelen. Det er med på å understreke at petroleumsvirksomheten tilhører hele befolkningen i Norge, sier Borten Moe.

Aasta Hansteen-funnet ble oppdaget i 1997. Det ligger om lag 300 km nordvest for Sandnessjøen. Forventet oppstart er i fjerde kvartal 2016. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere