Det er på bloggen Epidemi at Aavitsland fredag skriver at «frihetens øyeblikk nærmer seg».
Innlegget til FHI-overlegen, med tittelen «Frihet, likhet og beredskap», har også blitt publisert i Fædrelandsvennen.
Les også: Kan være nøkkelen til en løsning på personellkrisen på norske sykehus
Snart på tide
«Frihetens øyeblikk nærmer seg. Det kan bli en frihet fra coronatrusselen, coronafrykten og coronatiltakene. Snart er det på tide at folk selv tar ansvar for testing, isolering og varsling av nærkontakter, og de igjen kan selv kan ta ansvar for å følge med på symptomer og teste seg», skriver Aavitsland og legger til:
«Alt kan åpnes, så kan folk heller bestemme selv hvor mye de vil skjerme seg. Slutter vi med karantene, gult og rødt nivå på skolene, og å holde oss hjemme med bare lett forkjølelse og negativ test, vil fraværet på skoler og arbeidsplasser reduseres betraktelig».
I det samme blogginnlegget slakter også Aavitsland bruken av det mye omtalte koronapasset. FHI-overlegen mener epidemiens gang endres lite av at uvaksinerte voksne behandles annerledes enn fullvaksinerte, samt at koronapasset nå er den største truende ulikheten.
Les også: Helsebyråd Robert Steen med klar bønn til myndighetene - ber om endring umiddelbart
«Meningsløst»
«Utviklingen i EU bør skremme. Der er ulikheten i ferd med å gro fast. Passersedler skal kreves ved grensepasseringer i lang tid framover; det er ingen tegn på at politikerne vil avslutte ordningen», skriver Aavitsland.
Han trekker også fram at mange land i tillegg har tydelig forskjellsbehandling av vaksinerte og uvaksinerte innenlands. Det er meningsløst fra et smittevernsynspunkt i hans øyne.
«...men politikerne får vise handlekraft og innbille folket at epidemien bekjempes mens man egentlig bare plager det uvaksinerte mindretallet. Dessverre fører ordningen til at noen føler seg nødt til å ta flere vaksinedoser enn de trenger», fortsetter FHI-overlegen.
Aavitsland er redd for at det bare blir verre «før EU-byråkratene i Luxemburg og politikeren i EUs hovedsteder en gang innser hva de holder på med».
Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet jobber for tiden med konkrete forslag til hvordan et koronapass kan bli tatt i bruk på norske arrangementer og serveringssteder. Det er Helse- og omsorgsdepartementet som har gitt oppdraget, til tross for at FHI har uttrykt sterk misnøye til bruken av koronapasset.