Gå til sidens hovedinnhold

Aavitsland: - Viruset vil benytte enhver sjanse til  å få overtaket igjen

Etter tre uker med nedgang, peker smittetallene oppover igjen. Situasjonen er særlig bekymringsfull i tre fylker; Trøndelag, Innlandet og Vestfold/Telemark, sier FHI-topp.

OSLO (Nettavisen): Etter en topp i uke 49, stoppet nedgangen i nye smittetilfeller i uke 46, og siden har det økt.

Hvor alvorlig skal vi se på dette trendskiftet idet vi går inn i jule- og nyttårsfeiringen?

- Vi er bekymret. Vi skulle gjerne ha sett en videre nedgang. Den lille økningen er særlig knyttet til situasjonen i Trøndelag, Innlandet og Telemark (Vestfold og Telemark fylke), svarer overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet til Nettavisen.

Les også: Ny smitterekord i Trondheim – «festmiljø» i søkelyset

- En ustabil situasjon

Aavitsland understreker at tida vi nå går inn i medfører økt risiko for smittespredning:

- Jula fører med seg handling, reising og sammenkomster som kan øke risikoen, sier han og fortsetter:

- Dette er en ustabil situasjon. Tiltakene skal holde viruset under kontroll, men det vil benytte enhver sjanse til å få overtaket igjen, sier han i et e-postsvar til Nettavisen onsdag ettermiddag.

Les også: Erna Solberg: – Tror nasjonale tiltak vil vare til ganske langt ut i 2021

INFOGRAFIKK: Koronaviruset i Norge.

Ny smitterekord i Grenland og Trondheim

Torsdag kommer meldinger om rekordtall på nye smittede fra Telemark. Lille julaften ble det registrert 33 nye koronatilfeller i kommunene i Grenland, skriver Telemarksavisa.

Det er i Porsgrunn det ble flest registrert flest nye smittetilfeller onsdag. Her ble 17 registrert smittet lille julaften, det høyeste antallet på ett døgn i kommunen. I Skien ble det registrert 15 nye smittetilfeller onsdag. Skien og Porsgrunn kommune har fortsatt stigende smittetrend. I Bamble ble det registrert ett nytt smittetilfelle onsdag, ifølge Telemarksavisa.

Tallene er hentet fra Meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Også Trondheim melder om smitterekord. Onsdag ble det registrert 46 nye smittede i kommunen, det høyeste tallet så langt.

Mandag testet 44 personer positivt, som da var nye rekord. Tirsdag testet 39 nye personer positivt, melder NTB.

Formannskapet i Trondheim kommune er innkalt til møter både 1. og 2. juledag etter at kommunens kriseledelse møttes julaften, melder Nidaros. Ifølge avisa kan det bli aktuelt å stenge ned hele utelivet 2. juledag.

Les også: Ny smitterekord i Trondheim – 46 nye tilfeller onsdag

2900 nye tilfeller i uke 51

Folkehelseinstituttets siste ukerapport kom onsdag og viser en økning i antall meldte tilfeller siste to uker etter en nedgang de foregående tre uker.

Det er foreløpig meldt 2900 tilfeller i uke 51. Dette er en økning på 7 prosent sammenlignet med uke 50 da det ble meldt 2714 tilfeller. Samtidig var det var en økning i antall testede på 22 prosent siste uke og andelen positive blant de testede gikk ned fra 2,3 prosent i uke 50 til 2 prosent i uke 51. Det har vært en nedgang i andel positive siden uke 47, ifølge FHI.

Oslo og Viken står for 59 prosent av de meldte tilfellene uke 51 og har fortsatt høyest smitterate med 189 og 178 meldte tilfeller per 100.000 innbyggere for uke 50 og 51 samlet.

Flere lokale utbrudd har ført til en økning i antall meldte tilfeller i sju fylker siste uke, og det har vært en betydelig økning i antall meldte tilfeller i Innlandet, Vestfold og Telemark og Trøndelag siste par uker. Nordland har lavest forekomst med 16 tilfeller per 100.000 innbyggere for uke 50 og 51 samlet.

Nettavisens nyhetsstudio: Få de siste oppdateringene

Kommentarer til denne saken