*Nettavisen* Nyheter.

Abbas og Peres skal be sammen i Vatikanstaten

Pave Frans ble tatt imot av Palestinas president Mahmoud Abbas da han ankom Vestbredden søndag. Foto: Handout (Reuters)

25.05.14 17:58

Israels president Shimon Peres og Palestinas president Mahmoud Abbas skal møtes for å be sammen med Pave Frans i Vatikanstaten.

Det kom fram søndag under pavens besøk til Midtøsten. Begge presidentenes medarbeidere bekrefter at de har takket ja til invitasjonen.

Det er ikke satt av et tidspunkt, men bønnen vil trolig finne sted før Peres går av som president i slutten av juli.

Ba om frede
Søndag landet paven i Jesu fødeby Betlehem. Der ble han tatt imot av president Abbas før han senere på dagen holdt en stor utendørsmesse der 10.000 mennesker var til stede. Paven ba om fred og oppfordret både palestinske og israelske ledere til å bidra til å få en fredsavtale basert på en tostatsløsning.

– Tiden er inne til å få en slutt på situasjonen, som har blitt stadig verre, sa pave Frans.

– Tiden har kommet for alle til å finne mot til å oppnå en fred som er basert på aksepten av at to stater har rett til å eksistere og til å leve i fred og sikkerhet innenfor internasjonalt anerkjente grenser, sa paven.

Han inviterte også Abbas og Israels president Shimon Peres til å komme til Vatikanet for å be sammen for fred.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pave Frans tok seg til å be en bønn ved den omstridte sikkerhetsmuren som Israel har satt opp på Vestbredden. Foto: Osservatore Romano (Reuters)


Ba ved omstridt mur
Under oppholdet i Betlehem stoppet paven ved en del av den høye sikkerhetsmuren som israelske myndigheter har satt opp på Vestbredden.

Stansen var ikke en del av programmet, og nervøse palestinske sikkerhetsvakter var raske med å omringe paven da han gikk ut av bilen for å se nærmere på den åtte meter høye muren som er dekket med graffiti.

Vel framme ved muren tok paven seg tid til å be i flere minutter før han vendte tilbake til bilen og fortsatte sitt offisielle program.

Demonstranter pågrepet
Pave Frans begynte sin tre dager lange rundtur i Midtøsten lørdag med besøk i Jordan. Etter besøket på Vestbredden avslutter han rundturen i Israel mandag.

Selv om pave Frans har vært tydelig på at han er på en «rent religiøs reise», vil både palestinere og israelere trolig forsøke å dra politisk nytte av pavebesøket.

Samtidig som paven ankom Betlehem, ble 26 jødiske ekstremister pågrepet av israelsk politi i Jerusalem, der paven skal holde messe mandag. Demonstrantene kastet flasker og steiner mot politiet, og en politimann ble lettere såret. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag