Abbas til Oslo

Både kronprins Haakon og Jens Stoltenberg står på programmet når den palestinske presidenten besøker Oslo.

04.04.06 11:26

Det bekrefter lederen for PLOs delegasjon i Oslo, ambassadør Yasser Alnajar, overfor TV 2 Nettavisen.

Mahmoud Abbas skal blant annet møte statsminister Jens Stoltenberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre, samt kronprins Haakon i slutten av måneden.

Dette er Abbas første besøk i Norge som palestinsk president. Han vil også besøke Tyrkia og Belgia. I Belgia vil han møte representanter for EU.

- Norge viktig
- At Norge er et av de tre landene Abbas besøker viser at palestinske myndigheter ser på landet som en viktig samarbeidspartner. Norge er også lederen for giverlandsgruppen for Palestina, sier Alnajar til TV 2 Nettavisen.

Abbas er en av dem som var med på å undertegne Oslo-avtalen.

- Abbas tror fortsatt Norge kan bidra til å løse opp i den vanskelige situasjonen i Midtøsten, sier Alnajar.

Hamas
I forrige uke møtte Alnajar stortingspresident Thorbjørn Jagland, og snakket om situasjonen for den nye palestinske regjeringen.

- Jeg foreslo at noen medlemmer av Hamas-regjeringen får komme til Europa, og spurte om det ville være mulig for dem å besøke Stortinget, sier Alnajar.

Den palestinske presidenten vil be Norge opprettholde bidragene til de palestinske selvstyremyndigheter, selv om det nå er den omstridte, militante gruppen Hamas som nå sitter i regjering. Han vil også be Norge øke presset på Israel for å få i gang nye fredsforhandlinger.

Giverland
Den norske regjeringen har tidligere sagt at Hamas må ta avstand fra vold, anerkjenne staten Israel og holde seg til tidligere inngåtte avtaler for at Norge skal kunne fortsette støtten til palestinerne.

President Mahmoud Abbas vil ta opp spørsmålet om pengestøtte med norske myndigheter når han kommer til landet senere i måneden. Den norske bistanden til palestinerne beløper til vel 400 millioner kroner årlig.

- Vi håper også Norge vil oppmuntre de andre giverlandene til å fortsette å yte palestinerne bistand, sier Alnajar.

I Utenriksdepartementet er man svært ordknappe om besøket.

- Jeg kan bekrefte at vi planlegger for et besøk av Abbas, sier pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag