Gå til sidens hovedinnhold

- Abdulhak vil ha nye møter med Bondevik

«Dårlig timing» skal være årsaken til at faren til drapsmistenkte Farouk Abdulhak (24) har avlyst møter med Kjell Magne Bondevik.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik har engasjert seg personlig i å finne en løsning på Martine Vik Magnussen-saken.

Bondevik opplyser til Aftenposten at han har hatt tre avtaler om å møte faren til drapsmistenkte Farouk Abdulhak, Shaher Abdulhak. Men samtlige avtaler er blitt avlyst.

- Det har ligget an til møter, og jeg har til og med hatt billetten liggende i lommen. Og så har faren sklidd unna i siste liten, sier Kjell Magne Bondevik til Nettavisen.

- Åpen for nye møter
Bondevik, som var til stede under lanseringen av boken «Martine - Jakten på rettferdighet» mandag formiddag, forteller at han har opprettet en forbindelse med Abdulhak-familien gjennom en tidligere kontakt fra tiden som statsminister.

- Det har vært flere møter, tre fysiske og flere telefonkonferanser, med min kontakt som har innflytelse. Inntrykket er at han også ønsker å bidra til en rettferdig løsning - altså at Farouk kommer til England og blir stilt for retten der. Kanskje først og fremst fordi det er en forferdelig sak for Magnussen-familien, men det er også en uheldig sak for Farouk-familien, og det er uheldig for Jemens omdømme. Og av de grunnene tror jeg at han ønsker å bidra, sier Bondevik.

- Men det har ikke lyktes å få i stand dette møtet ennå, sier han.

Nå opplyser imidlertid den britiske talsmannen til Shaher Abdulhak, David Wilson, at det fortsatt er mulig å få arrangert et møte.

- Jeg kan bekrefte at det har vært flere avtaler om å møtes, men timingen for hvert møte har aldri passet inn med timeplanen for verken Shaher eller Bondevik. Døren står fortsatt åpen for et slikt møte, dersom timeplanen for begge herrene skulle tillate dette. Men vi mener at et slikt møte skal finne sted i den private sfæren, uten medias inntrenging, sier advokat David Wilson til Nettavisen, som understreker at han ikke representerer Farouk.

- Vil beskytte sønnen
Bondevik har derimot en helt annen oppfatning, og tror faren avlyste møtene av hensyn til sønnen.

- Dette blir spekulasjoner fordi jeg ikke har hatt direkte kontakt med faren, men jeg vil anta at han tror at det fortsatt skal være mulig å beskytte sønnen fra å bli stilt for retten i Storbritannia. Det er derfor han manøvrerer nå. Jeg har fått signaler et par ganger at faren er interessert i å møte meg, og så når det har nærmet seg, så er det blitt avlyst, sier Bondevik.

Wilson hevder Shaher gjentatte ganger har forsøkt å overtale sønnen til å bistå politiet i etterforskningen.

- Men Shahers evne til å påvirke Farouk er begrenset, slik som enhver far har en begrenset evne til å påvirke sin 24 år gamle sønn. Shaher og Farouk har ikke hatt et spesielt nært forhold siden et par år før denne hendelsen, så kontakten mellom dem, både før og etter, har vært veldig begrenset. Men ikke desto mindre, så er faren veldig ivrig på at rettferdigheten skal seire i denne saken, sier Wilson.

- Faren kan presse sønnen
Shaher Abdulhak er en av Jemens rikeste menn, og har et svært nært forhold til landets president. Bondevik mener faren også har stor makt og innflytelse over sønnen Farouk.

- Jeg er overbevist om at faren har - om ikke formell - så reel makt til å få gutten til London.

- Så du mener det står på faren?

- Ja, jeg mener det fordi faren beskytter ham, og i den grad han sier at «nå beskytter jeg ikke deg lenger, du har å dra dit», så tror jeg det vil skje, sier Bondevik.

Nettavisen og flere andre norske medier har tidligere skrevet at Farouk får økonomisk støtte av sin far, og at han bor på en av farens eiendommer i Jemen. Wilson avviser dette, og hevder Farouk har egne økonomiske midler, og har dermed ikke behov for å bli forsørget av faren.

- Shaher har konsekvent forsøkt å formidle til sønnen at han bør bistå politietterforskningen på alle mulige måter, sier Wilson.

- Møter med britiske myndigheter
Det har gått snaut tre år siden Martine Vik Magnussen (23) ble funnet drept i en London-leilighet. Farouk ble raskt utpekt av britisk politi som hovedmistenkt i drapssaken, men han flyktet til hjemlandet Jemen allerede dagen etter drapet. Faren skal ifølge flere kilder ha bistått sønnen i flukten.

Det finnes ingen utleveringsavtale mellom Jemen og Storbritannia. Dermed har det pågått en rekke forhandlinger via bakkanaler.

Wilson sier at Shahers advokater har vært i kontakt med britiske myndigheter i et forsøk på å finne en ad hoc-løsning på saken.

- Det har vært ytterligere kontakt mellom advokatene og det britiske utenriksdepartementet og den britiske påtalemyndigheten for å finne en vei ut av det nåværende juridiske dødpunktet, men på det nåværende tidspunkt har ikke dette ført fram, sier Wilson.

- Det ser imidlertid ut til at uten en utleveringsavtale, så er det bare Farouk som kan avgjøre om hvorvidt han ønsker å bistå i etterforskningen, noe hans far helt klart ønsker, sier Wilson.

- Uroen i Jemen kan hjelpe saken
Opptøyene i den arabiske verden har også spredd seg til Jemen. Og i forrige uke kunngjorde Jemens president at han ikke stiller til gjenvalg i 2013. President Ali Abdullah Saleh har styrt Jemen med jernhånd i tre tiår og har gjennom sitt virke knyttet nære relasjoner til Shaher Abdulhak, som er en av landets mest innflytelsesrike personer. Bondevik mener den urolige situasjonen i landet kan bidra til en løsning i saken.

- Jeg hadde jo håpet at det at regimet vakler i Jemen, kunne bety at det ville bidra til å løse denne saken, legge press på faren som vil legge press på sønnen, for å bedre det nåværende regimets omdømme internasjonalt. Men det kan også virke motsatt, at de vil være så opptatt av å holde kontrollen at denne saken ligger langt nede i en skuff, sier Bondevik.

Kommentarer til denne saken