Abe beordrer Fukushima-reaktorer hogget opp

Tokyo (NTB-Reuters-AFP): Japans statsminister Shinzo Abe gir ordre om at de to siste reaktorene ved Fukushima Daiichi skal sendes på skraphaugen.

Fire av de seks reaktorene ved atomkraftverket øst i landet er allerede under opphogging.

Abe sa under et besøk ved det katastroferammede anlegget torsdag at han har gitt eierselskapet TEPCO beskjed om at reaktorene fem og seks også skal hogges opp. Fukushima Daiichi ble rammet av et jordskjelv fulgt av en tsunami i mars 2011.

Katastrofen utløste nedsmelting av reaktorkjernene i tre av de fire reaktorene som etterpå ble stengt. Statsminister Abe besøkte Fukushima Daiichi for å snakke med arbeiderne som fortsatt jobber med å rense opp etter katastrofen.

Tidligere denne måneden forsikret den japanske regjeringssjefen verdenssamfunnet om at situasjonen ved kraftverket «er under kontroll». Forsikringen betraktes som en medvirkende årsak til at Japans hovedstad Tokyo ble tildelt de olympiske sommerlekene i 2020.

Mandag denne uken ble det siste fungerende atomkraftverket i Japan slått av, og det er ikke klart om kraftverket Oi i de sørvestlige delene av landet det åpner igjen. Dermed er Japan uten atomkraft etter 40 år. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.