Gå til sidens hovedinnhold

Abe: - Verden må stå imot militær vekst i Asia

Davos (NTB-AFP): Japans statsminister Shinzo Abe sier det er fare for en regional konflikt med katastrofale økonomiske konsekvenser dersom verden ikke står imot et stadig sterkere Kina.

Abe sa dette da han talte til Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos onsdag.

- Dersom freden og stabiliteten i Asia rystes, vil effekten på resten av verden bli enorm, sa Abe og advarte mot å kaste bort økonomisk fremgang på militær utvidelse.

- Tillit, ikke spenning, er nødvendig for å sikre fred og velstand i Asia, og i resten av verden.

Han nevnte aldri Kina, men på forhånd hadde japanske tjenestemenn omtalt talen som en advarsel og oppfordring til støtte mot det landet oppfatter som aggressiv oppførsel fra Kinas side. Japan er bekymret for at en konflikt med Kina om flere små øyer kan føre til at den mektige naboen får kontroll over sjøveiene Japan er så avhengige av, samtidig som USAs forpliktelse til å sørge for Japans sikkerhet blir svakere.

Nylig besøkte Abe et omstridt tempel hvor Japans falne soldater minnes, inkludert et knippe krigsforbrytere. I talen til WEF bedyret Abe at han ikke ønsket å provosere noen med besøket, men at det burde sees på som helt naturlig at en leder ber for sjelene til de døde. (©NTB)

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen