Abelkomiteen i sorg over dødsfallet til John Nash

Abelkomiteen sørger over tapet av matematikeren John Nash. Bildet er fra da komitéleder John Rognes leser begrunnelsen for tildelingen av Abelprisen for 2015.

Abelkomiteen sørger over tapet av matematikeren John Nash. Bildet er fra da komitéleder John Rognes leser begrunnelsen for tildelingen av Abelprisen for 2015. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Et enestående menneske og blant de fremste matematikerne i vår tid, sier Abelkomiteens leder John Rognes om John Nash.

24.05.15 17:51

– Alle vi som har vært involvert i Abelprisen, har hatt en enorm glede av å ha kontakt med ham. Det er helt uforståelig og tragisk at dette skulle skje, sier John Rognes, som er professor i matematikk ved Universitetet i Oslo.

Det ble søndag kjent at John Nash og hans kone, fysikeren Alicia Nash, omkom i en bilulykke i New Jersey lørdag, bare kort tid etter at de kom hjem til USA fra Norge. Nash reiste fra Oslo lørdag morgen etter å ha mottatt Abelprisen tirsdag sammen med Louis Nirenberg.

Rognes forteller at han følte han fikk god kontakt med Nash.

– Vi har noe felles bakgrunn fra Princeton. Jeg har hatt en del telefonsamtaler med ham og har hatt mange måltider og samtaler med ham denne uken. Det har vært et privilegium for meg. På tomannshånd var han et enestående menneske, sier Rognes.

Han beskriver Nash som en av de aller mest imponerende matematikerne i vår tid.

– Det er et enormt spenn i hva han har opplevd. Han har faglig vært blant de aller beste, og han har etterlatt seg en håndfull med helt enestående og originale arbeider. Han har vært rammet av sykdom i mange år, og at han klarte å komme tilbake, er en bragd i seg selv. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.