*Nettavisen* Nyheter.

Abortavtale kan sikre helsereformen

Foto: Harry Hamburg (AP)

Skjebnenatt for president Barack Obama.

22.03.10 06:02

President Barack Obama bekreftet ifølge amerikanske medier søndag kveld at han vil opprettholde forbudet mot bruk av føderale midler til å finansiere abort.

Dermed ligger det an til at Barack Obamas helsereform vil få flere enn de 216 stemmene som skal til for å få gjennomslag i Representantenes hus på det som er en skjebnenatt for presidenten.

Ifølge The Hill innebærer avtalen mellom Obama og abortmotstanderne at både Bart Stupak og åtte eller ni andre demokrater nå vil stemme ja til reformen.

- Vi er nå godt over de 216 stemmene vi behøver, sier Stupak til CNN.

Skulle stemme nei
Inntil avtalen ble inngått var Stupak klar motstander av helsereformen, skriver Politico.

- Jeg stemmer nei. Det foreligger ingen avtale. Til den foreligger, kommer jeg til å stemme nei, sa Stupak tidligere søndag.

Han la ikke skjul på at det fortsatt var forhandlingsrom, og at han mente han og de andre abortmotstanderne ville sitte på stemmene som kunne velte reformen dersom Obama ikke inngikk en avtale med dem.

Alan Mollohan, en av Stupaks meningsfeller, var søndag formiddag sikker på at president Obama kom til å skrive under abortavtalen, og dermed sikre abortmotstandernes stemmer.

Helsereformen er en historisk viktig sak for USA, som ikke har gjennomført så store helsereformer siden 60-tallet. Det ville vært en katastrofe for presidenten, som gikk til valg på nettopp helsereformen, om han ikke klarte å få de 216 stemmene.

- En historisk dag
Men allerede før Obama undertegnet abortavtalen, var optimismen stor hos en rekke fremtredende demokrater.

- Vi har stemmene. Det blir en historisk dag, sa John Larson til tv-programmet «This Week» søndag formiddag.

- President Franklin Roosevelt fikk gjennom den amerikanske sosialloven, president Lyndon Johnson fikk gjennom Medicare og president Obama kommer til å få gjennom helseforsikringsreformen, fortsatte Larson.

- Gjør det for dem som sliter
Obama utsatte tidligere denne uken sin reise til Asia for å gjøre en innsats for å få reformen gjennom i Kongressen. Og nå skal han altså ha lykkes.

- Ikke gjør dette for meg. Gjør det for alle de som sliter, sier Obama i en uttalelse lørdag kveld - og henvendte seg direkte til representantene som skal stemme over lovpakken på søndag, ifølge CNN.

47 millioner uten helseforsikring
Mer enn 16 prosent av amerikanerne – rundt 47 millioner mennesker – har ingen helseforsikring, mens 25 millioner er underforsikret.

USA er det eneste av de rike landene i verden som ikke har et omfattende offentlig helsevesen.

Største siden Medicare
Helsereformen Obama har tatt initiativ til omtales som den største siden Lyndon B. Johnsons Medicare-reform i 1965, ifølge Wikipedia.

Obamas hovedforslag tar sikte på at alle innbyggere i USA skal ha helseforsikring, med forsikring for fattige og lavinntektsgrupper over offentlige budsjetter.

Mot slutten av 2009 ble reformforslag vedtatt i begge kamrene i Kongressen, både Representantenes hus og Senatet - men kompromisser og endringer førte til at to ulike reformer samlet flertall. Les mer om dem her.

President Obama kalte vedtaket i Senatet 24. desember 2009 for historisk og uttalte at «Dette vedtaket bringer oss nærmere slutten på en nesten hundre år lang kamp».

Det forslaget Representantenes hus skal stemme over søndag, er det samme som Senatet vedtok 24. desember i fjor.

Mistet popularitet
Men Obamas kamp for en helsereform har kostet ham oppslutning.

Andelen av velgerne som uttrykte misnøye med president Obamas håndtering av helsereformsaken økte imidlertid fra 42 prosent i juli, til 52 prosent i august, og til 56 prosent i desember 2009, ifølge Wikipedia.

En måling CNN hadde i februar viste at 52 prosent av amerikanerne mener president Barack Obama ikke fortjener å bli gjenvalgt i 2012.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.