RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Abortpresten har kjempet sitt siste slag

ABORTMOTSTANDER: Børre Knudsen under en demonstrasjon i 1995, i anledning at det da var 20 år siden abortloven ble vedtatt. Her prest Børre Knudsen i prestekjole, med krusifiks og rose.
ABORTMOTSTANDER: Børre Knudsen under en demonstrasjon i 1995, i anledning at det da var 20 år siden abortloven ble vedtatt. Her prest Børre Knudsen i prestekjole, med krusifiks og rose. Foto: Jon Eeg (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Prest og abortmotstander Børre Knudsen døde søndag, 76 år gammel.

Avholdt og dyrket av støttespillerne, foraktet av sine motstandere. Kompromissløse Børre Knudsen var presten de færreste forholdt seg likegyldig til.

Søndag morgen døde han, omgitt av familien hjemme Meistervik i Balsfjord i Troms. Børre Knudsen var hardt rammet av Parkinsons sykdom og ble 76 år gammel.

– Han var et veldig sammensatt menneske. Stridbar, uforsonlig og enormt prinsipiell, men samtidig svært mild som person. Han hadde en veldig styrke i sin personlighet og var en utrolig karismatisk skikkelse, sier redaktør Helge Simonnes i Vårt Land til NTB.

Høy pris

Sammen med Ludvig Nessa preget Knudsen avisenes forsider i en årrekke. Kampen mot selvbestemt abort ble ført med metoder som vekket avsky, men også stor begeistring i enkelte miljøer.

Vårt Land-redaktøren sier Knudsens familie måtte betale en skyhøy pris for det ubendelige engasjementet, noe flere av hans fem barn i den senere tid har fortalt åpent om.

– Han hadde selv mot slutten sterke anfektelser når det kom til dette, sier Simonnes.

Der Nessa i stor grad var aktivisten, var Knudsen ideologen, for mange noe i nærheten av en profetskikkelse, ifølge Simonnes.

– Aksjonene skjedde i hovedsak etter at han var fradømt kappe og krage og ikke lenger hadde talerstolen embetet som sogneprest i Balsfjord ga ham.

Film

Filmen «En prest og en plage» som kom tidligere i år, gir et godt inntrykk av omkostningene ved den uforsonlige abortkampen som Knudsen førte i flere tiår.

Regissør Fridtjof Kjæreng beskriver en intellektuell og reflektert person som utviste ydmykhet overfor livet rundt seg.

– Vi hadde gode samtaler om de fleste temaer, det være seg samfunnsspørsmål eller mere filosofiske betraktninger. Han var villig til å lytte og drøfte temaer som vi i utgangspunktet nok var uenige om. Han var mer tro mot det skrevne ord enn de fleste, sier Kjæreng til NTB.

– Mine tanker går nå til familien, og jeg er glad for at han fikk forlate denne jorden i hjemmet med familien rundt seg, tilføyer han.

Fradømt prestekragen

Børre Arnold Knudsen ble født 24. september 1937 i Vennesla i Vest-Agder. Han ble ordinert som prest i 1967 i Bergen, men la ned den statlige delen av sitt embete i 1979, i protest mot abortloven.

Etter at staten ved kirkeminister Einar Førde (Ap) siden 1980 hadde forsøkt å få Børre Knudsen avskjediget for embetsforsømmelse, ble han fradømt sogneprestembetet i Balsfjord av Høyesterett i 1983. Han fikk beholde sine presterettigheter og fortsatte som prest i det selvproklamerte Strandebarm prosti.

Sogneprest Olav Berg Lyngmo i Kautokeino ble avsatt etter at han i 1997 brukte Kautokeino kirke til å vigsle Knudsen til biskop av Strandebarm prosti, og i 2001 besluttet biskopen i Nord-Hålogaland å frata Knudsen retten til å være prest.

– Endret seg

Som daværende domprost var det i sin tid biskop emeritus Per Lønning som ordinerte Knudsen til prest.

– Norsk kristenliv hadde vært atskillig fattigere uten Børre Knudsen, sier Lønning til Vårt Land.

Han mener abortmotstanderen forandret seg den siste tiden.

– Så utvilsomt merket jeg en forandring hos ham, en form for ydmykhet. Uten å ha gått fra sin overbevisning, så hadde han nå et tvisyn som talte veldig sterkt til meg, sier Lønning. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere