Danse-videoen som viser starten på militærkuppet, har fått mye internasjonal oppmerksomhet.

Kvinnen filmet seg selv mens hun utførte energiske danse-øvelser foran det myanmarske parlamentet i morgentimene mandag 1. februar.

I bakgrunnen kan en skimte en kolonne med svarte biler og militærkjøretøy som kjører opp mot kontrollposten til parlamentet i hovedstaden Naypyidaw. Kvinnen fortsetter med dansingen, tilsynelatende upåvirket av dramatikken som utspiller seg i bakgrunnen.

Les også: Kjell Magne Bondevik: - Jeg merket at Aung San Suu Kyi innerst inne var redd

Deretter kan en se at personene i bilene og militærkjøretøyene tar seg gjennom barrikadene ved kontrollposten.

Kvinnen i videoen, Khing Hnin Wai, forteller på Twitter at hun er gymlærer av yrke, og at hun har filmet denne typen trenings- og dansevideoer foran parlamentet mange ganger de siste elleve månedene, skriver The Guardian.

Danse-videoen, som er lagt ut på Facebook, har tatt av på sosiale medier. Internett-brukere har allerede photoshoppet kvinnen inn i andre historiske øyeblikk, som blant annet stormingen av den amerikanske Kongressen og Hindenburg-ulykken.

Nettstedet Storyful har verifisert at danse-videoen er ekte, ifølge australske medier.

Pågrepet og innesperret

Fredsprisvinner og regjeringssjef Aung San Suu Kyi, landets president og flere folkevalgte politikere ble pågrepet av hæren i Myanmar tidlig mandag. I tillegg er hele 24 ministre i regjeringen blitt avsatt.

Hæren har innført unntakstilstand i ett år i landet, samt innført portforbud på kvelden og natten. Deler av mobilnettet er stengt og flytrafikken i landet skal være stanset.

Les også: Myanmars hær har grepet makten i kupp – Suu Kyi pågrepet

Militærkuppet skjedde bare noen få timer før den nyvalgte nasjonalforsamlingen skulle tre sammen for første gang etter fjorårets valg.

Hæren erklærer at Myanmars hærsjef Min Aung Hlaing skal lede landet, mens visepresident Myint Swe rykker opp til å bli fungerende president.

- Det er fortsatt håp

Aye Chan Naing er sjefredaktør for den uavhengige TV-kanalen Democratic Voice of Burma. Han sier at kuppet tilsynelatende var godt planlagt.

- Det virker som at militærkuppet var godt planlagt. Dette var ikke noe impulshandling. Bare etter noen timer hadde hæren fått på plass en ny regjering, de har utnevnt flere nye dommere som vi antar er lojale overfor hæren, og de har utnevnt en ny valgkommisjon, sier Aye Chan Naing til Nettavisen.

- I går var det litt panikk, men det virker som at ting har roet seg litt ned i dag. Det er ikke så mange soldater i gatene som det var i går. Vi aner fortsatt ikke hvor mange folkevalgte og regjeringsmedlemmer som holdes innesperret. Regjeringsmedlemmer er beordret til å holde seg hjemme, altså husarrest, og de må forlate sine statlige residenser innen tre dager. Aung San Suu Kyi er fortsatt i husarrest, men bortsett fra det vet vi ikke hvordan hun har det, sier Aye Chan Naing.

- Men det er fortsatt håp å spore. Vi ser at det er mye sinne og misnøye med militærkuppet både på individuelt og kollektivt plan. Folk utrykker misnøye på sosiale medier og lærerforeningen har utstedt en felles uttalelse hvor de uttrykker misnøye over militærkuppet. Lege- og sykepleier-foreninger og andre organisasjoner vurderer å gjøre det samme. Og det er stadig flere som snakker om muligheten for streik og sivil ulydighet, at de vil nekte å jobbe og nekte å samarbeide med hæren, sier han.

TV-kanalen Democratic Voice of Burma hadde base i Oslo da militærjuntaen styrte landet for et snaut tiår siden. TV-kanalen flyttet til Myanmar etter at en demokratisk valgt regjering tok over makten i landet.

Sjefredaktøren er for tiden på besøk i Oslo hvor han har familie. Men planen er å vende tilbake til Myanmar neste måned.

- Jeg har planer om å reise tilbake i mars, men hæren har sagt at flyplassen vil være stengt fram til mai. Men det tror jeg ikke er mulig, sier han.

- Vant valget i fjor

Nasjonalligaen for demokrati (NLD) er partiet til Aung San Suu Kyi. Partiet sikret seg flertall i Myanmars nasjonalforsamling under valget i november 2015, og dannet dermed regjering etter at landet hadde blitt styrt med jernhånd av en militærjunta i flere tiår.

Partiet NLD sikret seg nok et flertall under valget i november i fjor. Men da den nye nasjonalforsamlingen skulle tre sammen mandag, grep militæret makten og pågrep en rekke ministre og folkevalgte som nå holdes innesperret.

Hæren begrunner maktovertakelsen med «omfattende valgjuks» og at det er «nødvendig for å bevare stabiliteten i landet». Det finnes imidlertid ingen holdepunkter eller dokumentasjon på at fjorårets valg var preget av valgfusk.

Hæren hevder at de vil avholde et nytt demokratisk valg, men eksperter tviler på at de vil holde løftet sitt.

Militærkuppet fordømmes på det sterkeste av store deler av verden, USA truer med sanksjoner og FNs sikkerhetsråd har innkalt til hastemøte.

- Dette er tragisk

Myanmar-kjenner og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik har selv møtt Aung San Suu Kyi og snakket med henne på telefonen flere ganger etter at partiet hennes Nasjonalligaen for demokrati (NLD) sikret seg flertall i nasjonalforsamlingen i 2015. Bondevik omtaler militærkuppet i Myanmar som tragisk.

- Det er tragisk det som skjer nå, og må fordømmes på det sterkeste. Det gikk rykter i helgen om at noe sånt ville skje. Jeg hadde i det lengste håpet at det ikke ville gjøre det. Men dette viser hvor skjørt og begrenset demokratiet i Myanmar var, fordi militæret hadde egentlig hele tiden sittet med denne muligheten til å bruke makt hvis de ville det. Og det har de altså gjort nå, uttalte Bondevik til Nettavisen mandag formiddag.

- Merket at hun var redd

Bondevik er grunnlegger av stiftelsen Oslosenteret som arbeider for fred, demokrati og menneskerettigheter. Han er tidligere leder for stiftelsen, og sitter nå som styreleder.

- Jeg merket at når jeg snakket med Aung San Suu Kyi, som jeg har gjort ved flere anledninger etter at hun kom til makten, var hun forsiktig og balansert overfor militæret, fordi hun innerst inne var redd for at dette ville kunne skje. Det merket jeg også når det gjaldt rohingya-spørsmålet. Jeg var ikke i tvil om at hun syntes at det var et overgrep det som skjedde mot rohingyaene, men at hun måtte være forsiktig og balansert på grunn av militæret, sa Bondevik.

Solberg: - Meget alvorlig

Statsminister Erna Solberg beskriver situasjonen i Myanmar som meget alvorlig og ber om at Aung San Suu Kyi løslates.

Solberg fordømmer militærkuppet og sier at folkets vilje er satt til side.

- Dette er et stort tilbakeskritt for demokratiseringsprosessen i landet. En løsning må finnes i tråd med demokratiske prinsipper og grunnloven, sier Solberg i en uttalelse til NTB.