*Nettavisen* Nyheter.

Adams ansikt spist opp av parasitter

Foto: Discovery Channel

Turen til Sør-Amerika sammen med kjæresten ble et vondt mareritt.

08.03.12 15:05

23 år gamle Adam Spencer tok med kjæresten Shalynn Pack på en kjærlighetsreise til Sør-Amerika. Han fridde og fikk ja, og de kunne begynne å planlegge en fremtid sammen.

Men så skulle et lite sår på Adams kinn forvandle drømmereisen til et mareritt.

Adam og Shalynn, som er fra Oregon i USA, hadde planlagt en seks måneders tur gjennom Sør-Amerika. Etter to måneder til fots langs Amazonas la Adam merke til det lille såret på høyre kinn.

Såret hadde begynt å danne en hard skorpe, og Adam var sikker på at det ikke var noe alvorlig. Men det lille såret vokste seg bare større og større. De ante ikke hvor ille det skulle bli.

Etter litt tid, dro Adam til en lokal lege for å få behandling. Legen ga ham antibiotika i håp om at såret skulle begynne å bli bedre. Men den gang ei.

Verre og verre
Etterhvert som tiden gikk ble såret bare rødere og vondere, og puss begynte å renne ut fra det. Hele høyresiden av fjeset startet å hovne opp.

- Det føltes som om kroppen var i ferd med å bryte ned, sier Spencer til Discovery Channel.

Det forlovede paret dro hjem til Oregon og fikk time hos fastlegen. Men legen kunne ikke fastslå hva såret egentlig var.

- Jeg var bekymret for at det kunne være en stafylokokkinfeksjon som potensielt kan spre seg til viktige organer og som kan være dødelig, forteller Adams fastlege, Stephan Ames, til Discovery Channel.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Discovery Channel

Overført fra en flue
Spencer ble henvist videre til en spesialist for nærmere undersøkelser. Der kom de fram til at såret var et symptom på leishmaniasis, en sykdom forårsaket av leishmaniaparasitter.

Sykdommen, som oppkalt etter den britiske legen Sir William Boog Leishman (1865–1926), blir overført av sandfluer til mennesker fra ulike dyr som er reservoaret for parasittene.

Adam Spencers immunceller prøvde å bekjempe parasittene, men immuncellene ble bare mat for parasitten, som fortsatte å dele seg.

- Kunne ikke puste uten smerte
Spesialisten fant en hoven lymfeknute på høyre side av nakken, noe som indikerte at parasittene hadde spredd seg.

- Såret påvirket hver eneste del av livet hans. Han kunne ikke spise, han kunne ikke puste uten smerte, det var virkelig skummelt, sier Adams forlovede, Shalynn Pack.

Da spesialisten hadde funnet ut hva infeksjonen var, kunne en behandling endelig starte. Etter 21 dager klarte de å ta knekken på parasittene, og det eneste som står igjen er et arr.

Historien om Adam Spencer er en del av Discovery Channels serie «Monsters Inside Me». Episoden blir vist 25. mars klokken 2200.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.