Gå til sidens hovedinnhold

Adecco ut av Ammerudlunden

Etter avsløringene om dårlige arbeidsforhold ved Ammerudlunden sykehjem, har nå Oslo kommune besluttet å bryte kontrakten.

AMMERUD: Oslo kommune bryter kontrakten med Adecco Helse ved Ammerudlunden sykehjem etter avsløringer om at de ansatte jobbet opp mot 84 timer i uka uten overtidsbetaling.

– Vi har i dag besluttet å heve kontraktsforholdet hva gjelder driften av Ammerudlunden sykehjem på grunn av brudd på arbeidsmiljølovens bestemmelser. Det er et kontraktsbrudd som er i strid med avtalen med Oslo kommune, sier byrådsleder Stian Berger Røsland på pressekonferansen tirsdag. Adecco Helse drifter også Midtåsen sykehjem, men kontrakten består frem til forholdene er undersøkt.

Innrømmet feil

Saken gjelder blant annet at ansatte ved Ammerudlunden sykehjem jobbet overtid uten ekstra betaling. Det ble hevdet av ledelsen at dette var en såkalt ønsketurnus, hvor de ansatte selv hadde ytret et ønske om å jobbe doble skift. Ammerudlunden sykehjem ble driftet av Adecco Helse, og var i følge Erna Solberg et prakteksempel på et privat drevet sykehjem.

Tirsdag meldte NRK at Adecco Helse innrømmer å ha driftet sykehjemmene sine ulovlig. Konsernsjef i Adecco Norge, Anders Øwre-Johnsen, sier til NRK at det er enkeltpersoner som har jobbet ut over de begrensningene som er satt i arbeidsmiljøloven.

– Når det gjelder frivillig overtid, ser det ut som overtiden har vært en praksis som ikke er blitt honorert. Det er vi opptatt av å korrigere, sier konsernsjefen til NRK.

FrP krevde svar

Byråd for Helse- og eldreomsorg, Cecilie Brein (FrP), sier at de kontaktet Adecco Helse etter avsløringen, og krevde svar på hva som hadde skjedd.

– Vi ønsker en gjennomgang av de andre sykehjemmene drevet av Adecco Helse for å sjekke om det er lignende forhold, sier Brein.

Hun ønsker ikke å dømme en hel bransje basert på denne erfaringen, men ønsker å finne ut hvordan Adecco Helse opererer, for senere å vurdere sanksjoner mot bedriften.

– Samtidig rapporterer Fagforbundet at de har et godt samarbeid med de andre private aktørene i bransjen, så dette gjelder kun Adecco Helse, avslutter byråden.

- Har ikke lært noe

Varamedlem i bystyret i Oslo, Bjørnar Moxnes (R), mener at byrådet ikke har lært noen ting av Adecco-skandalen.

- De har igjen overlatt driften til Omsorg Oslo KF, og ønsker å konkurranseutsette driften på ny. Ingen skal tjene penger på pleietrengende eldre, sier Moxnes.

Han krever at alle kontraktene med Adecco må gjennomgås på bakgrunn av avsløringene den siste tiden.

- Vi vil ha nulltoleranse for private aktører, og krever en gjennomgang av alle kontrakter med Adecco. De henter inn vaskehjelper og vikarer til barnehagene, og etter Dagbladets avsløringer tidligere om sosial dumping, må kontraktene gjennomgås, sier han.

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud