Gå til sidens hovedinnhold

Advarer folk i kolonnekjøring, hvis dette skjer: - Må ikke gå ut av bilen

De fleste av de viktigste fjellovergangene i Sør-Norge stengt på grunn av uværet. Da må man belage seg på kolonnekjøring.

På morgenen andre påskedag er det bare E16 over Filefjell som er åpen for trafikk, mens det er kolonnekjøring over riksvei 52 over Hemsedal og fylkesvei 50 Aurland – Hol.

Sistnevnte har vært stengt siden søndag, men ble åpnet for kolonnekjøring etter ny vurdering mandag morgen.

Les også: Politiet får meldinger om farlige forbikjøringer i påsketrafikken

Riksvei 7 over Hardangervidda, riksvei 15 over Strynefjell, E134 Haukelifjell og fylkesvei 53 Årdal – Tyin er alle stengt inntil videre, opplyser Vegtrafikksentralen. Sistnevnte blir ikke åpnet igjen mandag.

Rasfare

Ifølge Vegtrafikksentralen øst på Twitter er riksvei 15 over Strynefjellet også stengt fordi det er rasfare. Det er dårlige værprognoser de neste 24 timene, og den vil derfor holdes stengt inntil videre.

Ved nitiden mandag opplyser Vegtrafikksentralen at også fylkesvei 55 Rustasætre bom – Sognefjellshytta, på strekningen Sognefjellet, er stengt på grunn av uvær. Her vil ikke ny vurdering bli foretatt før på onsdag.

Les også: Dette er helsetoppenes påskeplaner

- Helt krise på E6 nord i Gudbrandsdalen. Knapt sikt, dårlig måket. Vind som er økende. Må være et helvete for de som skal hjem i dag. Søkt ly under tak på en bensinstasjon. Og dette er ikke på fjellet. Maks 500 meter over havet. sier Nettavisens journalist på stedet

Også riksvei 13 over Vikafjellet er stengt. Der foretas ny vurdering klokka 12 mandag.

I Nord-Norge er E69 Skarsvåg – Nordkapp i Troms og Finnmark fylke stengt på grunn av uværet.

- Kan være stressende

Kolonnekjøring krever tålmodighet og årvåkenhet, men kan være ekstra krevende hvis man ikke er vant til det.

- Har man aldri opplevd kolonnekjøring før kan det oppleves som stressende å kjøre slik for første gang. Spesielt med snøfokk og minusgrader er det viktig å ha kaldluft mot frontruta. Med varmluft kan snø bli til is som igjen kan kladde til både frontruta og vindusviskerne. Da er det ikke bare å stoppe, men skulle det bli stans i kolonnen må du IKKE gå ut av bilen. Å kjøre kolonne i uvær er ikke ufarlig, og det har hendt at folk har blitt påkjørt i kolonnekjøring, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring, i en pressemelding.

Han opplyser videre at kolonnekjøring er først og fremst for bilistens sikkerhet.

- Det er sjelden trivelig å havne i bilkø mens uvær raser utenfor, men husk at kolonnekjøring først og fremst handler om din sikkerhet. Du havner som regel der du skal, men årsaken til at det er et begrenset antall biler som får være med i en kolonne hver gang handler om at det ikke må være flere personer med i en kolonne enn redningsmannskaper har kapasitet til å redde ut, sier Brandeggen.

NTB/Nettavisen

Reklame

Endelig på lager igjen: Ladekabelen som kutter strømmen selv