*Nettavisen* Nyheter.

Advarer Frp mot ny homokamp

ADVARER FRP: En av Arbeiderpartiets politiske pitbuller, Håkon Haugli, råder Frp til å holde seg langt unna ekteskapsloven. - De kan bare prøve seg. Foto: Bjørn Lecomte (iOslo.no)

- Frp-politikere er dobbeltmoralske, slåss mot likestilling og har ikke det norske folk med seg, tordner Arbeiderpartiets Håkon Haugli.

05.01.09 17:07

(iOslo.no) Håkon Haugli, Arbeiderpartiets stortingskandidat og nye pitbull, varsler ingen nåde når han kjører i gang valgkampen.

Mannen bak ekteskapsloven
- Norge fortjener en regjering som gir oss like rettigheter, bekjemper urett og ikke er redd for tøffe avgjørelser. En slik regjering har vi nå, sier Haugli til iOslo.no.

Foruten å stå på 7. plass på Oslo Arbeiderpartis stortingsliste, er Haugli leder i Homonettverket i Arbeiderpartiet. I høst fikk han gjennom en historisk lov - ekteskapsloven.

- Loven er et resultat av folkets vilje til likestilling, en positiv forandring for folk flest, og jeg er stolt av Arbeiderpartiets rolle i saken, sier han.

Den nye ekteskapsloven gir homofile rett til å gifte seg på samme måte som heterofile, bli vurdert på lik linje med heterofile som adoptivforeldre og lesbiske får rett til assistert befruktning.

Frp vil reversere loven
Frp-formann Siv Jensen har allerede varslet omkamp om ekteskapsloven, i et intervju med Norge i DAG i juni.

- Norges storting har definert bort ekteskapet som et forhold mellom en mann og en kvinne - og dermed avskaffet det kristne ekteskapet, som Jesus ga oss. Loven kan gjøres om igjen, sa Jensen.

I programprosessen i Frp er nå i gang, og på vårparten vil partiet presentere hva de vil gjøre, hvis de får sitte i regjering. Da blir det også klart om de vil slåss for å reversere ekteskapsloven.

Høyres Erna Solberg har sagt at Høyre vil motsette seg ethvert forsøk på å reversere ekteskapsloven, og dermed vil Frp få det svært tøft hvis de prøver å omgjøre loven. Eneste støttespiller vil kunne være KrF, med sine 5,4 prosent (gallup desember 08).

- Norge ønsker ikke diskriminering
- Jeg tror overhodet ikke Frp har det norske folk med seg når de ønsker å gå tilbake til et diskriminerende lovverk, sier Haugli, som samtidig advarer Frp på det sterkeste mot å hisse på seg majoriteten av befolkningen, som har stemt på partier som ønsker full likestilling i Norge.

Ap-Håkon tror mange Frp-velgere ikke har fått med seg hva partiet deres står for.

- Frp sier en ting og gjør noe annet. De ønsker homofile velkommen i partiet og hevder de har en politikk som behandler alle likt, men de har varslet omkamp om ekteskapsloven, de mener homofile er mer voldelige enn heterofile, de vil ikke ha strengere straff for hatkriminalitet, og jeg tviler på at de i regjering vil kjempe for at homofile i utlandet skal få det bedre, sier han.

Haugli sikter til en rekke uttalelser du kan se i faktaboksen til høyre.

- Ingen troverdighet
- Frp har ingen troverdighet når de skyver homofile foran seg i angrep på holdningene i enkelte minoritetsgrupper i Norge, som Islamsk Råd. Det er avskyelig, fullstendig uakseptabelt og uforståelig at Islamsk Råd Norge ikke klarer å ta avstand fra grove menneskerettighetskrenkelser i andre land. Men problemet med Frps angrep, er at Frp de siste årene har kjempet imot alle skritt i riktig retning for lesbiske og homofile, sier han.

Familiepolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Ulf Erik Knudsen, sier til iOslo.no at han «smiler av Hauglis uttalelser».

- Homofile er mer voldelige
- Når det gjelder vold i homofile parforhold, så er det forskningsarbeide, ikke påstander for meg. Og de viser at det er mer vold i lesbiske forhold og mannlige homofile forhold enn i heterofile forhold, sier han til en av uttalelsene fra Haugli.

iOslo.no har prøvd å ettergå tallgrunnlaget som Knudsen baserer voldsuttalelsene sine på. En forsker forteller til oss at det er en sammensetning av studier fra USA og krisesentre i Norge. Flere av disse rapportene viser ingen forskjell mellom heterofile og homofile forhold, forteller en offentlig ansatt forsker.

- Siv Jensen har sagt at hun vil reversere ekteskapsloven. Hva tenker du om dét?

- Mange homser i Frp
- Jeg har sett Sivs uttalelser, og de støtter jeg opp om. Jeg er ikke en tilhenger av den loven, sier Knutsen.

Talsmannen Knutsen forteller at trass i partiets kamp mot likestilling, er det «mange homofile i partiet».

- Vi har mange homofile som stemmer på Frp, vi har mange homofile som er kandidater, sier Knutsen.

- Hva tenker de om det å kjempe mot sin egen rett til å gifte seg og adoptere?

- De mener Frp har en god politikk på de fleste områder i samfunnet. Det er mange homofile som ikke deler synet til homoaktivister på dette området, sier Knutsen.

- De støtter oss
- Hvor mange homofile er det i Frp? Har du kontakt med dem?

- Noen åpne homofile har jeg kontakt med, og de har sagt hva de mener. De støtter partiets linje. Det er ikke slik at vi registrerer hvem som er homofile på partiets lister. De velges ikke ut fra seksuell legning, sier Knutsen.

- Skremmende med Frp
Haugli selv synes Knutsen er «arrogant mot folket».

- Jeg aksepterer naturligvis meningsforskjeller, men dette dreier seg ikke bare om homofile, men om synes på folk som er annerledes. Det er skremmende at ledere i Norges nest største parti opptrer med en slik dobbeltmoral, sier Haugli.

Ulf Erik Knutsen avviser dobbeltmoral og mener at flere av sakene hvor Frp har uttalt seg om homofile ikke har noe med hverandre å gjøre.

Arbeiderpartiets nye hot shot rister på hodet og avslutter med sitt:

- Folk som er opptatt av likestilling bør holde seg langt unna det partiet.

Les flere nyheter på iOslo.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.