RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Thinkstock (Thinkstock/Illustrasjonsfoto)

Advarer gravide

Forbrukerrådet vil ha like regler som danskene.

(SIDE2): Gravide får i seg en cocktail av ulike hormonforstyrrende kjemikalier som kan skade barnet.

- Vi vil råde gravide til å unngå kroppspleieprodukter og kosmetikk med hormonforstyrrende stoffer, og vi vil også fraråde at man bruker produkter som inneholder slike stoffer på barn, sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Advarselen kommer som følge av en dansk studie, som viser at blant annet propylparaben og butylparaben, som ofte finnes i kroppspleieprodukter og kosmetikk, gir hormonforstyrrende, eller såkalt østrogene, effekter. Disse stoffene kan fører til nedsatt sædkvalitet og lavere vekt på bitestiklene hos hanndyr, og økt vekt på livmor hos hunndyr.

Fosterstadiet og barndommen er svært viktig for utviklingen av organene, og det er da avgjørende at de hormonelle systemene i kroppen er i balanse.

I Danmark er det allerede ulovlig med slike stoffer i produkter som er rettet mot barn under tre år, og myndighetene der råder gravide nå til å unngå produkter med hormonforstyrrende stoffer i kosmetikk.

- Norske barn og gravide fortjener et like godt vern som danske. Barns helse kan vi ikke gamble med, her må «føre var»- prinsippet legges til grunn og en strengere regulering på plass, sier Instefjord, som legger til at i vårt naboland holder kosmetikkindustrien på å fase ut slike stoffer fra sine produkter.

Appen Hormonsjekk for iPhone, som Forbrukerrådet lanserte i fjor og som kosmetikkbransjen i Norge har klaget inn for ESA, relanseres nå også for Android. Instefjord krever også at politikerne kommer sterkere på banen.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere