De siste ukene har den advarte vannmangelen i Oslo-området vært et mye omtalt, og Oslo kommune har kommet med en rekke oppfordringer og råd for å spare på vannet.

Blant rådene var ting man kan se for seg at har mye effekt, som å ikke vanne plenen og kutte ned på vaskingen av bilen. Men det var også en rekke råd som omhandler små daglige rutiner, som; «ta kortere dusjer og skru av vannet mens du tar på såpe eller sjampo», eller «bruk den «lille knappen» på toalettet når du trekker ned».

Sistnevnte skal derimot ikke være helt uproblematisk i noen husstander, spesielt de med litt eldre rørsystemer.

– De aller fleste har moderne toaletter som reduserer vannmengden man bruker ved hvert spyl, det er ikke så ofte man ser de gamle løsningene med lite og full skyll. Hvis avløpsanlegget er montert i henhold til moderne standarder skal man klare å skylle unna papir og avføring med en mindre mengde vann enn det man brukte før i tiden, forteller Are Skaar Nielsen, fagsjef for rørteknikk hos Rørnorge.

Eldre husstander

Det er derimot ikke alle husstander som har systemer som opprettholder den nevnte moderne standarden.

– Det er sikkert en del eldre husstander som ikke har denne standarden. Hvis avløpene ikke ligger med optimalt fall og spyler med redusert vannmengde kan man forvente at det blir flere tilstopper i rørsystemene, sier han.

Samtidig advarer han mot et helt annet aspekt ved redusert vanntilførsel i hjemmet.

– Det største problemet er egentlig ikke toalettet, selv i de eldre bygårdene med atskilt avløp på badet er det tilnærmet full åpning på rørene som regel. Det er egentlig kjøkkenet som medbringer størst fortetningsfare, og ikke badet. Problemene oppstår heller i mindre avløpsrør. Folk bruker kjøkkenvasken som en søppelbøtte og kaster matrestene i sluket. Gjør man det over tid, med mindre vanntilførsel i tillegg, vil det gå tett.

Utdaterte røranlegg

I tillegg til alle rådene som er gitt i retning det private hushold er det også gjort flere tiltak i Oslo. Bussene skal vaskes med lengre intervaller og Karl Johan skal ikke vaskes daglig, noe som har vært vanlig.

– Mye av rådene går på det forbrukeren skal gjøre. I det korte løp kan det ha en viss effekt, men kommunen må også gå litt i seg selv og se på røranleggene i byen. Det gjelder egentlig ikke bare Oslo, men mange byer i Norge har anlegg som tilsier at de skulle vært skiftet ut for lenge siden, sier Skaar Nielsen.

- Kan fortsatt bruke vann

Raymond Johansen har ikke besvart Nettavisens henvendelser om svar i saken. Men Vann- og avløpsetaten har kommet med følgende svar på ekspertens uttalelser:

- Vi kan fortsatt bruke vann i Oslo kommune. Vår oppfordring er å spare vann, men det er ikke vannstopp. Avløpssystemet fungerer som vanlig. Rådene over bør følges uansett leveringssituasjon for vann.

- Rådet er å begrense vannforbruket. Det vil være tilstrekkelig vann, og avløpssystemet fungerer som normalt, skriver Jean Yves Gallardo, kommunikasjonssjef i Vann- og avløpsetaten, i en epost til Nettavisen.

De kommer også med noen generelle uttalelser rundt problemstillingene knyttet til kjøkkenvasken.

- I vasken skal det verken fett, matrester eller annet som kan stoppe til eller tette rørene, det er vårt råd, sier Ragnhild Gjelsvik, seksjonsleder avløpstransport i Vann- og avløpsetaten.

- Folk kan bruke vask og toalett på vanlig måte, altså ikke kaste noe der. Vi oppfordrer vi til å bruke den «lille» knappen for å begrense vannforbruk, fortsetter Gjelsvik.

Rådene

Her er de fullstendige listen med oppfordringer fra Oslo kommune.

  • Ta kortere dusjer og skru av vannet mens du tar på såpe eller sjampo.
  • Ikke la krana renne mens du pusser tennene.
  • Bruk øko-program på oppvaskmaskinen.
  • Spar klesvasken til vaskemaskinen blir helt full.
  • Bruk den «lille knappen» på toalettet når du trekker ned.
  • Sett en mugge med vann i kjøleskapet, så slipper du å la vannet renne for å få det kaldt.
  • Ikke vann gressplenen. Det gjør ikke noe om gressplenen blir litt gul. Den klarer seg uansett.
  • Bruk kanne når du skal vanne blomster og busker i hagen.
  • Unngå å vaske bilen ofte.