Gå til sidens hovedinnhold

Advarer hverandre etter massedrap

Egypts president advarer demonstrantene, mens Brorskapet advarer generalene.

Kairo (NTB-Reuters): En uttalelse fra kontoret til president Adli Mansour advarer demonstranter mot å nærme seg militære bygninger.

Myndighetene advarer også demonstrantene mot å nærme seg andre områder som er en del av landets «vitale infrastruktur».

Egypts midlertidige regjering har utnevnt en komité som skal undersøke hva som skjedde da minst 42 ble drept under sammenstøt mellom hæren og islamister utenfor Republikanergardens hovedkvarter natt til mandag.

I uttalelsen heter det også at presidenten «beklager dødsfallene på det dypeste.»

Uroen vil ikke stanse arbeidet med å etablere en ny regjering, opplyser presidentkontorets talsmann Ahmed Elmoslmany til Reuters.

Advarer generaler
Samtidig går Det muslimske brorskapet ut og advarer mot Egypts generaler

Det muslimske brorskaps øverste leder, Mohamed Badie, anklager generalene for å føre landet i retning full borgerkrig og sier ifølge Reuters at de vil føre Egypt inn i «samme skjebne som i Syria». Uttalelsen følger en melding fra Det muslimske brorskaps politiske fløy, Frihet- og rettferdighetspartiet, der bevegelsen oppfordrer folket til å gjøre opprør.

Natt til mandag ble minst 42 drept utenfor Republikanergardens hovedkvarter i Kairo. Det muslimske brorskap anklager militæret for å stå bak dødsfallene. Enkelte vitner sier at det var sivilkledde menn som skjøt.

Får støtte
De egyptiske islamistene får støtte fra Hamas, som også er tilknyttet Det muslimske brorskap.

- Hamas fordømmer massakren av dusinvis av fredelige egyptiske sivile, heter det i en uttalelse fra organisasjonen som oppfordrer til å stanse blodsutgytelsen i Egypt umiddelbart.

Det konservative islamistpartiet al-Nur har også trukket seg fra forhandlinger om en ny regjering som en følge av dødsfallene natt til mandag.

Egypts militære anklager på sin side «en terrorgruppe» for å ha forsøkt å storme Republikanergardens hovedkvarter i Kairo ved daggry. En offiser ble drept og 40 såret i angrepet på det militære anlegget, melder Egypts statlige TV ifølge militære kilder.

Fordømmer volden
Den egyptiske liberale politikeren Mohamed ElBaradei fordømmer volden og uttaler ifølge Reuters at det er «ekstremt viktig» med forsoning etter den blodige natten i Egypts hovedstad.

- Vold er ikke en farbar fremgangsmåte uansett hva kilden til voldsbruken er. Det må fordømmes på det sterkeste. Jeg oppfordrer til en umiddelbar uavhengig og åpen gransking, skriver han på Twitter.

Det har blitt spekulert på om den tidligere opposisjonslederen ElBaradei kan bli utnevnt som statsminister eller visestatsminister i Egypts nye regjering.

Den tidligere presidentkandidaten Hamdin Sabahi mener det er viktig at landet snarest får på plass et fungerende styre.

- Vi kan ikke la dette landet styres uten en regjering, sier Sabahi ifølge Reuters. (©NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken