Advarer Kristin mot kjempetabbe

Foto: Swedbank First Securities (First Securities)

Dersom regjeringen lar seg presse til å trå feil, i forhold til forvaltningen av oljefondet blir fremtidens tap like store som tapene hittil.

12.03.09 11:17

Onsdag offentlige gjorde Statens pensjonsfond - Utland resultatene for 2008. Og det var nedslående lesning.

I 2008 gikk hele 633 milliarder kroner tapt på aksjehandel. Med tapene som har fortsatt etter årsskiftet vil kursfallet snart ha kostet oljefondet utrolige 1.000 milliarder kroner (én billion kroner).

Avkastningen er på minus 23,3 prosent, og Oljefondets forvaltere har gjort det dårligere enn markedet. Les mer i faktarammen.

Rop om endring
Etter katastrofetallene har kravene kommet om endring av strateti for forvaltningen av vår nasjonale pengebinge.

Overfor økonominettstedet E24 tok investeringsanalytiker Lars Haakon Søraas i Kistefos Venture Capital til orde for å omgjøre forvaltningsstrategien fra aktiv til passiv, noe som i realiteten betyr nedleggelse av oljefondets forvaltningsavdeling med godt over 100 ansatte.

Verste man kan gjøre
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities er i tvil om det er fornuftig av finansminister Kristin Halvorsen å legge om forvaltningsstrategien nå.

- Strategien må selvsagt vurderes i lys av de resultatene som er oppnådd. Særlig har erfaringene med amerikanske forvaltere av amerikanske boliglånsobligasjoner vært elendig. Men er aldri smart å kaste på båten hele strategien fordi du sliter en stund, sier Andreassen til Nettavisen og understreker at på aksjesiden har forvalterne skapt merverdier de siste 10 årene.

Ifølge makroøkonomen vil det særlig være uheldig å legge om strategien med å investere i de internasjonale finansmarkedene i en blanding av aksjer og obligasjoner. Å endre denne strategien nå vil ifølge Andreassen bety å si farvel til hundrevis av milliarder kroner.

- Gevinstene vil komme tilbake, hvor lang tid det vil ta vet vi dessverre ikke, men alle erfaringer tilsier at her skal vi ha is i magen, sier han. Også for den aktiv forvaltede porteføljen kan deler av tapene hentes inn ved en normalisering av markedene, sier han.

Ingen syndebukker
Adreassen understreker at det er fånyttes å utpeke syndebukker i forbindelse med oljefondets tap når det skyldes at verdens finansmarkeder går på en smell.

- Takket være oljen er Norge inn i en historisk periode med spareoverskudd. Denne sparingen er vi nødt å investere et eller annet sted og det globale aksje- og obligasjonsmarkedet er det desidert mest fornuftige stedet å gjøre dette. Det finnes heller ikke mange alternativer. Vi kunne selvfølgelig valgt å bruke alle pengene nå, men det er ikke særlig hyggelig for kommende generasjoner.

Dårlige alternativer
- Hva med å sette pengene på sikker konto i store globale banker?

- Det er ikke lurt. Hva hvis banken går konk? Da har AS Norge tapt alle pengene. Vi kommer ikke utenom at den reelle risikoen vi som investorer har. Vi kan ikke skaffe oss en garantert avkastning på lang sikt. Avkastningen er avhengig at verdensøkonomien fungerer, at kapitalen får avkastning.

- Hva med å investere i norsk infrastruktur?

- Vel, vil slipper å se markedsverdien av den hver dag. Men hadde vi beregnet verdien av investeringer i Norge på samme måte som vi gjør med investeringer i annen realkapital (obligasjoner og aksjer i utlandet), ville verdiene ha svingt like om lag like mye, i alle fall for investeringer i tilsvarende aktiviteter i utlandet. Heller ikke her kommer vi utenom den reelle usikkerheten: Fungerer ikke verdensøkonomen gir ingen investeringer god avkastning, heller ikke investeringer i norske veier eller jernbaner. Dersom vi tror at realavkastningen på finansplasseringer blir like lav i fremtiden som de foregående 10 årene, på 1% utover inflasjonen, blir imidlertid flere investeringer i Norges selvsagt lønnsomme. Men jeg tror ikke realavkastningen på utenlandsk realkapital blir like svak som de siste 10 årene. Vi har opplevd to store boblesprekker (IT og bolig). Det skjer ikke hvert 10-åR!

Nasjonal konsensus
Andreassen synes det blir helt feil å kritisere sjefene i oljefondet eller den rødgrønne regjeringen.

- Det har vært et samlet storting som har vedtatt oljefondets forvaltningsregler og de har landets fagekspertise bak seg, meg selv inkludert, sier Andreassen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag