RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer kristne i Syria

Foto: Ahmed Jadallah / Reuters / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Islamistiske opprørere i Syria krever at to kristne byer kaster ut regimestyrker som oppholder seg der.

I et videoklipp advarer medlemmer av Ansar-brigaden innbyggerne de to byene Mharda og Sqilbiya mot å huse soldater fra Bashar al-Assads regime.

De to byene ligger i Hama-provinsen sentralt i landet, og islamistopprørerne krever også at de kristne innbyggerne overtaler regimesoldatene til ikke å angripe byer som er på opprørernes hender.

– Hvis ikke, vil vi umiddelbart angripe gjemmestedene til Assad-styrkene og Shabiha, sier Rashid Abul-Fida, som leder Ansar-brigaden i Hama-provinsen.

Shabiha er halvmilitære grupper som er underlagt Assad-regimet.

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) hadde både Mharda og Sqilbiya titusenvis av innbyggere før borgerkrigen brøt ut for 21 måneder siden, men at de fleste nå har flyktet.

SOHR, som er en opposisjonell aktivistgruppe basert i London, opplyser samtidig at omkring 60 personer mistet livet i kamper lørdag. Minst 30 var sivile, mens 19 var regimesoldater og 15 opprørere.

Fem personer mistet livet og flere titalls ble såret da en bilbombe gikk av i Qaboon-distriktet nordøst i Damaskus.

– Kristne ikke spesielt utsatt
Den nye greskortodokse patriarken av Antiokia, Yuhanna X, oppfordrer begge sider i konflikten til å legge ned våpnene og åpne dialog. Patriarken ba også alle kristne om å bli værende i Syria.

– Vi er kristne, og vi vil bli her. Vi tror at Kristus alltid er til stede i denne regionen, der kristendommen oppsto, sa Yuhanna X.

Det er om lag 1,8 millioner kristne i Syria, men patriarken avviser at minoriteten er spesielt utsatt.

– Det som skjer med oss, skjer også med andre. Vi er i samme situasjon som alle andre. Kristne og muslimer går gjennom vanskelige tider side ved side, sa han.

De fleste kristne har inntatt en nøytral holdning i borgerkrigen. Enkelte har imidlertid gått inn på Assad-regimets side av frykt for et mer islamistisk styre hvis president Assad skulle falle.

FN: Religiøst preget konflikt
Tidligere i uken hevdet granskere fra FN at konflikten har fått et «særlig religiøst preg». Det syriske nasjonalrådet (SNC) avviste FN-granskerne lørdag.

– Revolusjonen er verken religiøs eller blodig. Det eneste skillet i det syriske samfunnet er mellom et blodtørstig, undertrykkende regime og et folk som ber om frihet og likhet, heter det i en uttalelse fra SNC.

FN sier på sin side at flere islamistgrupper nå operer uavhengig av den største opprørsgruppen på bakken inne i Syria, Den frie syriske hæren (FSA).

Russland: Ingen vinner
Russland, som er blant få stormakter som ikke har vendt president Assad ryggen, uttalte lørdag at ingen av partene kan vinne borgerkrigen i Syria.

– Ingen kommer til å vinne denne krigen, slo utenriksminister Sergej Lavrov fast på vei fra Brussel til Moskva lørdag.

Han nektet nok en gang for at Russland støtter Assad-regimet direkte og hevdet samtidig at den hardt pressede presidenten uansett ikke kommer til å høre på Moskva.

– Assad kommer ikke til å dra noe sted, uansett hva Russland eller Kina måtte si til ham, sa Lavrov. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere