*Nettavisen* Nyheter.

Advarer kvinner, babyer og barn

HVA DU SKAL BRUKE laksen til avgjør om du bør kjøpe med eller uten skinn, for eksempel. Foto: Thinkstock

Slår alarm om skadelige miljøgifter i oppdrettslaksen.

10.06.13 08:49

OSLO (NTB): Kvinner, barn og ungdom bør unngå å spise oppdrettslaks. Det mener både flere norske leger og internasjonale eksperter. Årsaken er at laksefôret inneholder skadelige miljøgifter, skriver VG.

- Usikre størrelser
Legene advarer så kraftig at de mener at selv ikke kvinner som en gang skal få barn, bør spise oppdrettslaks. Årsaken er at giftene i laksen bygger seg opp i kroppen. Og når en kvinne føder går 94 prosent over i fettet som igjen går over i morsmelken.

- Jeg anbefaler ikke gravide, barn eller unge til å spise oppdrettslaks. Det er for usikkert både hvor mye giftstoffer laksen inneholder, og hvordan disse stoffene påvirker barn, unge og gravide, sier spesiallege Anne-Lise Bjørke Monsen ved klinisk institutt på Haukeland universitetssjukehus til VG.

Salma og såkalt skålpakket porsjonsfisk er oppdrettslaks. Salget er sterkt oppadgående i butikkene.

LES OGSÅ:

- Velg laksen som passer deg
- Spis ren mat
Vårslippet på polet
- Like mye næring som hjemmelaget
Denne maten svir av magefettet

ADHD
Hun peker på at den typen miljøgifter som er påvist i oppdrettslaks, har en negativ effekt på hjerneutviklingen og er assosiert med autisme, AD/HD og redusert IQ.

En større europeisk undersøkelse som omfattet rundt 8.000 nyfødte, viser at gravide med høye nivåer av miljøgifter i kroppen får barn med lavere fødselsvekt, noe som kan slå uheldig ut på barnets helse.

Bjørke Monsen får også støtte fra sin kollega Bjørn Bolann, overlege og professor i medisin.

- Miljøgifter er det over alt. Vi får det i oss enten vi vil det eller ikke. Men det er om å gjøre å spise minst mulig av det, sier Bolann, og spør seg hvorfor man er nødt til å produsere laks med giftstoffer.

Avventende
Oppdrettsbransjen selv stiller seg noe avventende til legenes bekymring.

- Vi må ta slike opplysninger til etterretning. På de konklusjonene myndighetene har gjort, med basis i den kunnskapen som foreligger, så er det sunt for alle å spise oppdrettslaks, sier direktør for helse og kvalitet i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening, Henrik Stenwig, til VG. (©NTB)

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.