RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Ole Åsheim (nordlys.no)

Advarer mot "flom-safari"

Sist oppdatert:
Dramatisk lørdag med store flomskader i Indre Troms.

Unntakstilstand råder i store deler av indre Troms med oversvømte elver og store skader på veier, bruer og jordbruksområder. Boliger er blitt isolert, hus har vært truet av vannmassene og risikable bergingsaksjoner er gjennomført for bringe både mennesker og dyr i sikkerhet, melder Nordlys.

Minner om 17. mai 2010
Situasjonen har minnet om den som oppsto 17. mai 2010, da en varmbølge førte til bråsmelting og kraftig flom i elver og vassdrag. Men at dette skjer så sent som midt i juli, kan ingen av de Nordlys har snakket med huske har skjedd tidligere.

Det er dalførene i Storfjord, Balsfjord, Målselv og Bardu som sterkest har fått føle virkningene av store nedbørsmengder kombinert med høy temperatur og fortsatt mye snø i fjellene. Svært brått gikk en rekke elver så flomstore st de oversvømte bruer, veier og jorder i Tamokdalen, Rostadalen, Kirkesdalen og Dividalen samt i Øvebygd og øvre Bardu.

Måtte berge geiter
På Tillermoen mellom Øverbygd og Alapmoen var et hus nær ved å bli tatt av flom. Store mannskaper med maskiner og lastebiler jobbet i timevis med å hindre at grunnen under huset ble vasket vekk.

Ved Hanstad, på veien mellom Setermoen og Innset, ble et reisefølge i to busser stående fast på vei hjem fra tur til Altevann, da brua på stedet ble oversvømt. Under tildels dramatske omstendigheter ble busspassasjerene fraktet forbi brua i båt.

I Tamokdalen kjempet mannskaper fra brannvesenet i Balsfjord og redningstjenesten ved Bardufoss flystasjon for å berge en flokk med geiter som sto i fare for drukne på en oversvømt holme ved gården Sletta.

På en hundegård i Tamokdalen måtte huskyer bringes i sikkerhet fra flommen.

Lav beredskap
Helene Rognli (H), ordfører i Målselv kommune, har hatt en hektisk lørdag. På grunn av fellesferie har det vært vanskelig å skaffe hjelp til alle som har trengt det.

- Alle har jo ferie nå i juli. Vi skulle ønsket at det var flere hjemme. Da hadde ting blitt lettere, sier hun.

Hun er glad og lettet for at ingen mennesker har kommet til skade. Med unntak av ei geit som ble borte i elva i Tamokdalen, skal det heller ikke være snakk om tap av dyr. Likevel karakteriserer hun bøndenes situasjon som tragisk. Dyrkingsjord er totalskadd av flommen, og det vil nok ta en god stund før alt er tilbake til det normale.

- Det er trist og tragisk hva flommen har ført til, men heldigvis kjenner vi ikke til anet enn materielle skader, sier Rognli.

- Respekter veisperringene
Nå som vegene rundt om er stengt, er ordføreren klar på at ingen må prøve å ta seg forbi sperringene. Slik situasjonen er kan det være livsfarlig å ferdes i flomområdene.

- Jeg hører at familier med barn har reist inn i flomområdene av ren nyssgjerrighet. Det må ingen finne på å gjøre, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere