*Nettavisen* Nyheter.

Advarer mot å budsjettjuble for tidlig

Foto: Vegard Grøtt (NTB Scanpix)

Påtroppende statsminister Erna Solberg (H) påpeker at det ligger betydelige framtidige utgifter i de rødgrønnes forslag til statsbudsjett for neste år.

Oslo (NTB): Solberg sa mandag at hun ikke hadde fått satt seg grundig nok inn i budsjettforslaget til å gi detaljerte kommentarer. Men hun hadde bitt seg merke i at enkelte budsjettposter først skal dekkes inn i årene etter neste år.

- Budsjettforslaget bærer nok preg av at den avtroppende regjeringen kvitterer ut en del saker som den ikke har fått gjennomført og som den nye regjeringen vil måtte betale for blant annet i 2015, sa Solberg på en pressekonferanse i Stortinget mandag.

Studiestøtte
Hun viser likevel til at det ikke er helt uvanlig at en avtroppende regjering etterlater seg små, skjulte utgiftsbomber i sitt siste budsjettforslag.

- Jeg klager ikke, men en del av dem som jubler i dag, må ta i betraktning at vi er nødt til å se nøye på dette. Her har en regjering laget en regning som blir en annen regjerings ansvar å gjøre opp, sa hun.

Solberg trakk fram studiestøtten som en slik sak. Studentene jublet mandag over elleve måneders studiestøtte og 1.300 nye studentboliger og ba Solberg frede forslaget. Men hvordan det går med forslaget, får vi først vite når hennes regjering kommer med sine endringer i budsjettet senere i høst.

- Mener ingenting
Solberg ville mandag ikke svare på hvor mye oljepenger den nye regjeringen kan ta seg råd til å bruke sammenlignet med de rødgrønnes budsjett. Solbergs partikollega Trond Helleland uttalte mandag at det er rom for å bruke mer oljepenger enn det de rødgrønne legger opp til.

- Jeg mener ingenting om det per i dag. Det kommer vi til å vurdere når vi har gått gjennom rammebetingelsene, hvilke endringer som er skjedd og hvordan situasjonen er for norsk økonomi, sier Solberg til NTB.

- De som analyserer og snakker om dette sier i dag at det er rom for mer oljepenger, mens de for to-tre uker siden sa at man kunne bruke mindre. Dette beveger seg hele tiden, og vi må få gå gjennom budsjettet før vi gjør oss opp en mening. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.