RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot aksjer

Sist oppdatert:
En kjent finansmann mener de globale markedene kan vente seg en kraftig korreksjon og at salgstiden har kommet.
Av: Niels Ruben Ravnaas NA24

Marc Faber som er forfatteren av Gloom, Boom & Doom-rapporten mener at markedene er på vei mot en kraftig korrigering og at tiden nå er inne til å selge, ifølge Bloomberg.

- De kommende månedene vil vi få en kraftig korreksjon i alle eiendelsmarkedene. I salgspanikken bør du kjøpe, men i kjøpsmanien som vi har nå er det smarteste å bli likvid, sier Faber i et intervju med Bloomberg Television.

Faber er grunnlegger og administrerende direktør i Hongkong-baserte Marc Faber Ltd. Han er kjent for å blant annet ha forutsett det amerikanske krakket i 1987 og anbefalt investorer om å kjøpe gull i 2001, som har mer enn doblet seg siden da.

Tid for å selge

Faber mener at signalene fra meglere som handler grovt i alt fra aksjer, valuta, eiendeler, råvarer, eiendommer og kunst signaliserer at verdiene er nær toppen.

Men dersom man ønsker å kjøpe har han noen asiatiske favorittmarkeder.

Vietnams Ho Chi Minh-indeks har mer enn doblet seg det siste året og var den beste hovedindeksen i hele Asia i fjor. Han anbefaler Vietnam og Singapore, men foreslår å være på tå hev med investeringer i vekstøkonomier som Russland, Kina og India for øyeblikket, ifølge Bloomberg.

Faber anbefaler også investorer om å holde seg unna aksjer i Thailand så lenge det er politisk ustabilitet i landet. Landets SET-indeks har vært verdens svakeste den siste måneden.

Men SET-indeksen er kun verdsatt til ti-ganger antatt inntjening, mens hovedindeksen i India til eksempel er priset til 25 ganger antatt inntjening.

Gull er stilig

På råvaresiden mener Faber at både gull og olje er gode investeringer. Gullprisen klatret med 23 prosent i fjor og det var det sjette året på rad med stigning for det edle metallet. Begge råvarene vil ifølge Faber stige grunnet begrenset tilgang.

- Gullprisen vil fortsette å stige og antakelig veldig kraftig. I det lange løp er det klart at sentralbankene øker tilgangen på penger og tilgangen på gull er åpenart veldig begrenset, sier Faber til Bloomberg Television.

Om oljeprisen mener han fortsatt at den også vil stige grunnet blant annet geopolitiske forhold i Midtøsten og økt etterspørsel.

- Hver dag brenner jorden mer olje enn det blir funnet nye reserver. Du vil ikke se en oljepris på 12 dollar igjen. Trenden er mer sannsynlig at det blir en oppside fordi etterspørselen i Asia vil doble seg over tid, mener Faber.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere