RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot amfetaminkopi

(Politiet)
Sist oppdatert:
- Dramatiske dødsfall har rammet både tenåringer og 50-åringer, sier divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttet advarer mot rusmiddel som selges som amfetamin, men som er dødelig, det skriver Aftenposten.

Siden juli i fjor er 15 personer i Norge døde etter å ha inntatt stoffet, og Norge er det landet som er hardest rammet i Europa når det gjelder dødsfall som følge av PMMA. En av årsakene til dette kan være at amfetamin er et relativt utbredt stoff her i landet, skriver avisen.

Rammer mange
- Det er dramatiske dødsfall. Det har rammet både tenåringer og folk i 50-årene, sier Jørgen Mørland, divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI) til Aftenposten.

Mørland sier også at det er mange flere enn vi tror som kjøper både amfetamin og metamfetamin.

Inntak kan bli fatalt
PMMA (parametoksimetamfetamin) ser helt likt ut som amfetamin, men har andre virkninger på kroppen. Altfor høy kroppstemperatur, plutselige hjerneslag, hjerterytmeforstyrrelser kan forekomme. Samtidig har ikke PMMA den samme ventede ruseffekten som amfetamin, og brukeren tar gjerne litt mer for å oppnå den vante effekten. Utfallet kan dermed bli fatalt. Stoffet er et såkalt «designerdop», og en av utfordringene knyttet til disse er at stoffene kan inneholde nye kjemiske forbindelser som ikke nevnes i regelverket.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere