Advarer mot åpne hjemmenettverk

Er du en av de over 100.000 som har installert trådløst nettverk hjemme? Telenor ønsker å advare deg mot farene ved å la «døren stå åpen».

28.01.05 06:04

I beste fall skjer det ikke annet enn at naboen snylter på din internettforbindelse. I verste fall får du trøbbel med politiet fordi den samme naboen har brukt ditt trådløse nettverk til ulovlige aktiviteter som nedlasting av barneporno.

Sikkerheten i trådløse hjemmenettverk er i utgangspunktet avslått når du kjøper utstyret. Du må selv skru på kryptering og gjøre andre innstillinger som verner om nettverket. Både telemyndighetene og Telenor tror mange brukere ikke er klar over risikoen eller forstår hvordan man sikrer seg.

HTML EMBED
Har du sikret ditt trådløse nettverk?
Ja, jeg bruker kryptering
Ja, jeg tror det
Nei, det har jeg ikke
Aner ikke
Har ikke trådløst nettverk

Se resultat

- Det kan være vanskelig å vise at det er andre som har koblet seg opp med din forbindelse, sier informasjonssjef Atle Lessum i Telenor, til VG. Han mener det også vil være langt enklere å utenforstående å se innholdet på din pc med et usikret nettverk.

I dag lanserer Post- og teletilsynet et eget nettsted som skal hjelpe forbrukerne. Sikkerhet i trådløse nettverk kan oppleves som nokså komplisert, men tilsynet håper at www.bredbandsporten.no skal være til hjelp.

Slik sikrer du det trådløse nettverket
Her er noen gode råd hentet fra den nye nettsiden til Post- og teletilsynet:

1. Endre standardinnstillingene og passord på aksesspunktet

SSID er navnet på nettverket ditt. Alle aksesspunkter leveres med et standard SSID og passord. Du bør bytte disse med en gang du kobler det opp, slik at ikke andre kan gå inn på ditt aksesspunkt og endre innstillingene. Bruk en kombinasjon av bokstaver, tegn og tall. Du kan også slå av kringkasting av SSID. Da vil ingen «se» hva nettverket heter.

2. Slå på kryptering

Såkalt kryptering gjør at andre som måtte ha tilgang til ditt nettverk ikke kan se hva du sender og mottar. Derfor bør du slå på krypteringen. Den mest vanlige krypteringen som brukes heter WEP. Benytt 128-bits kryptering dersom dette støttes. Skift WEP-nøklene med jevne mellomrom. Dette gjør du via pc'en. Les manualen eller spør leverandøren om hjelp!

3. Benytt personlig brannmur på pc'ene i nettet ditt

På denne måten kan du unngå at andre som er tilkoblet Internett kan snoke rundt på harddisken din. Brannmur bør du ha også på fast (ikke trådløs) bredbåndslinje. Det er mange personlige brannmurer på markedet. Mange antivirusprogrammer har også innebygd personlig brannmur. Det er for eksempel også innebygget en enkel personlig brannmur i Windows XP. Mange av brannmurene koster penger, mens noen også er helt gratis og kan lastes ned fra nettet.

4. Slå av aksesspunktet når du ikke benytter det.

Når aksesspunktet er avslått kan ikke andre bruke bredbåndslinjen din. Du bør derfor skru det av når det ikke er i bruk.

5. Definer hvike nettverkskort som kan få tilgang til aksesspunktet

De aller fleste aksesspunkter gir mulighet for å definere aksesslister, hvor man kan angi hvilke nettverkskort som kan få koble seg til. Alle nettverkskort har en unik ID, MAC-adresse, som må legges inn i aksesslisten. Dette vil si at du kan lage din egen liste over hvilke maskiner som kan få lov til å bruke din linje. Da vil bare de som står på listen, få tilgang. Du kan legge til og stryke adresser fra listen.

6. Skru ned sendereffekten

Enkelte aksesspunkter og nettverkskort gir mulighet for å justere sendereffekten. Ved å skru ned denne reduseres rekkevidden på det trådløse nettet slik at du lettere kan holde det innenfor husets vegger eller et avgrenset område.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.