RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot bjeffehalsbånd

Foto: Zelenenkyy Yuriy (Shutterstock)
Sist oppdatert:
Grunneier ville åpne hundepensjonat med bjeffehalsbånd. Eksperter advarer nå mot bruk av slikt halsbånd.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

En grunneier i Nord-Norge ønsket å åpne et hundepensjonat ved et hyttefelt. Da vedkommende fikk avslag på grunn av støyfare, sendte han en ny søknad hvor han ville bruke halsbånd mot bjeffing på hundene.

- Tiltakshaver viser til at hundepensjonatet i tillegg vil legge vekt på aktivt bruk av bjeffehalsbånd, står det i den behandlende kommunens protokoll.

Gry Løberg jobber i hundeatferdsklinikken Manimal, som nå har sendt en anbefaling om at hundepensjonatet ikke må få åpne av dyrevelferdshensyn.

- Vi reagerer sterkt på bruk av halsbånd mot hunder for å disiplinere dem, sier hundeatferdsekspert Gry Løberg, til Nettavisen.

Forbudt
Bjeffehalsbåndene er populære virkemidler for å hindre at hundene bjeffer mye. Halsbåndene spruter vann, sitron eller gir støt når hunden bjeffer, slik at den slutter.

Denne typen dressur uten kvalifisert tilsyn er ikke sanksjonert av Mattilsynet.

- I dyrevernlovens § 8, pkt. 7. heter det at det er forbudt å dressere dyr på slikt vis at det kommer i fare for å lide eller bli skremt i utrengsmål. Feil bruk av straff kan være psykisk belastende for hunden i slik grad at det er dyrevernmessig uforsvarlig, står det i et brev til fylkesveterinærene fra Mattilsynet (13.03.2003).

Les mer fra Dittdyr. no:

Her kjører Google på hjorten

Utryddes av froskelårspising

Slik forstår du katten din

Unødig lidelse
Det går klart fram at bjeffehalsbånd kan påføre dyret lidelser.

- Dressurmidler som automatisk straffer hunden har stort potensial for å brukes feil, først og fremst fordi de kan brukes uten at hunden overvåkes. Et eksempel på dette er praksis med å sette bjeffehalsbånd på hunder før man etterlater dem hjemme alene, står det videre i brevet.

Mattilsynet påpeker at dette kan virke angstfremkallende.

- Hunder som bjeffer når de er hjemme alene, lider ofte av angst for å være alene. At hunden i tillegg skal straffes med strømstøt eller vannsprut når den har en angstreaksjon er uforsvarlig dyrevernsmessig sett.

Norsk Kennel Klub (NKK) stiller seg bak Mattilsynet.

- Vi stiller oss bak Mattilsynets vurderinger, og anser det som både lovstridig og uakseptabelt å bruke bjeffehalsbånd i forbindelse med oppstalling av hund i pensjonat, sier Espen Engh, administrerende direktør i NKK, til Nettavisen.

Fritt salg
Bjeffehalsbånd selges likevel fritt i dyrebutikker, men ikke uten forbehold.

- Vi har bjeffehalsbånd i hyllene, men vi er nøye med hvem som får kjøpe disse, sier Ann-Katrin E. Engen i Aquarium Majorstua Zoo, til Nettavisen.

Hun presiserer at båndet ikke passer til alle hunder, og at det ikke må brukes når hunden er alene.

Gry Løberg advarer mot å bruke slike halsbånd i det hele tatt.

- Halsbåndene gjør hundene redde og hindrer dem i å uttrykke seg. Det er som oftest en grunn til at de bjeffer. Da må man løse bakgrunnsproblemene og ikke symptomene, avslutter Løberg.

Synes du det kan være greit å bruke halsbånd mot bjeffing? Diskuter her!

Fyll inn skjema for å abonnére på magasient Dittdyr:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere