Advarer mot efedrin til barn

Foto: Kvale, Jens O. (SCANPIX)

Barns bruk av efedrinmikstur bør begrenses, og behandlingen bør vurderes nøye, mener Legemiddelverket.

27.04.10 18:35

Efedrinmikstur brukes til å åpne luftveiene hos barn som har luftveisplager.

Mye tyder på at virkningen av efedrinmikstur er beskjeden, samtidig som det kan oppstå bivirkninger, ifølge forsker Hilde Samdal i Legemiddelverket.

- Informasjon fra andre europeiske lands legemiddelmyndigheter tyder på at behandling av luftveisplager med efedrin er et særnorsk fenomen. Bruken bør begrenses, sier Samdal.

De vanligste bivirkningene av efedrin er uro, søvnløshet, raske hjerteslag og skjelving. Risikoen for alvorlige bivirkninger øker ved feilbruk og høye doser, skriver ANB.

Alvorlige tilfeller
Behandling med efedrinmikstur har lang tradisjon i Norge og fås bare på resept.

Ifølge tall fra Reseptregisteret får 17 prosent av barn i aldersgruppen 0-2 år minst én resept i løpet av ett år. Totalt utgjør denne aldersgruppen 57 prosent av alle brukerne.

I Norge er det ikke registrert dødelig utfall hos barn som har tatt efedrinmikstur. Totalt er det registrert ni tilfeller av bivirkninger hvor efedrin alene eller i kombinasjon med andre legemidler er mistenkt årsak. Fire av tilfellene gjelder barn fra 0-2 år, og to av disse regnes som alvorlige, opplyser Legemiddelverket som råder leger til følgende:

* Efedrinmikstur bør bare forskrives etter nøye vurdering av behov for behandling

* Behandlingstiden bør begrenses, og det bør ikke skrives resept på større pakninger enn det som er nødvendig. Det er viktig at dosering tilpasses barnets vekt

Nye vurderinger
Bruken av efedrinmikstur til barn diskuteres i Bivirkningsnemnda. Legemiddelverket vil be produsenten om å foreta en nytte-risikovurdering for bruk hos barn under to år, og om nødvendig oppdatere preparatomtalen og pakningsvedlegget. Relevante fagmiljøer vil også bli bedt om å gå gjennom sine behandlingsanbefalinger, skriver Legemiddelverket på sin hjemmeside.

Amerikanske legemiddelmyndigheter (FDA) har tidligere advart generelt mot bruk av forkjølelsesmidler til barn under to år. I USA dreier dette seg om «forkjølelsesblandinger» som inneholder flere stoffer med ulik virkning for å lindre ulike forkjølelsessymptomer som hoste, slim, tett nese, feber og hodepine. Slike blandinger selges ikke i Norge.

I USA har legemiddelverket advart mot bruken etter å ha fått rapporter om dødsfall blant spedbarn som har brukt efedrin, meldte NRK mandag. Folkehelseinstituttet advarte tirsdag mot å gi små barn hostesaften efedrin.

På dopinglista
Efedrin står på dopinglista, er forbudt å bruke i idrettssammenheng, og vil medføre utestengelse fra idretten på linje med andre forbudte stoffer.

I fitness-miljø brukes dopingmiddelet efedrin for å kunne orke mer på trening og forbrenne fett. Slankepiller kjøpt over internett kan være tilsatt efedrin. Bivirkningene kan være alvorlige, og brukere forteller om savn når de prøver å slutte, ifølge Antidoping Norge.

Siden stoffet forekommer i flere hostemiksturer og kosttilskudd er flere idrettsutøvere tatt uten å være klar over at de benyttet et forbudt middel. (ANB)

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag