*Nettavisen* Nyheter.

Advarer mot falsk Rybak

Foto: HENNING KAISER (AFP)

Menn lurer jenter gjennom falske profiler på Facebook.

17.07.09 10:04

(SIDE2): En rekke ukjente personer utgir seg for å være Meldoi Grand Prix-vinner Alexander Rybak på nettsamfunnet Facebook, skriver VG. Hensikten til flere er å lure jenter.

– Jentene lures til å sende bilder av seg selv, før det gjøres forsøk på å møtes på et lite trafikkert sted, sier mediekonsulent Kjell Arild Tiltnes. Han har ansvaret for hjemmesiden til Rybak, samt profileringen av ham på blant annet Facebook.

Den siste tiden har det dukket opp flere falske Rybak-profiler på nettsamfunnet.

– Dette er et stort problem. Dette er menn med skumle hensikter som bruker internett til å stjele Alexanders identitet, sier Tiltnes.

- Umulig å stoppe
Et søk på Rybak på Facebook gir Side2 over 500 treff på «Fairytale»-kjendisens navn. Flere av gruppene har tusenvis av medlemmer, og mange av profilene opprettet i artistens navn har hundrevis av venner.

Overfor Side2 sier Tiltnes at det er svært vanskelig å gjøre noe med problemet. Han har kontaktet datakrimavdelingen til Kripos.

- Jeg tror det er en umulig opppgave å få stoppet det, men vi gjør alt hva vi kan for å begrense dette. Det gjør vi ved for eksempel å rapportere de profilene som er falske og ta alle de henvendelsene som kommer fra fans alvorlig. Men Alexander får mange hundre digitale henvendelser hver dag, så det er en stor jobb, sier Tiltnes.

MGP-artisten sjokkert
– Dette er «creepy» og må stoppes så fort som mulig, sier Rybak til VG og presiserer at han har en Facebook-side, men at det ikke er mulig å bli venn med ham.

Tiltnes forteller at da Rybak fikk vite om de falske profilene, så reagerte han med forferdelse.

- Alexander er etter min mening en av de artistene som er og alltid har vært svært opptatt av fansene sine. Han står i timevis etter konsertene sine for å signerer autografer. Da Rybak fikk vite om disse kyniske tingene, reagerte han med forferdelse. Det vi ønsker er at tilhengerne blir mer bevisste, og nå som de vet hva som er Alexanders offisielle sider, kan de bli mer kritiske.

Mediekonsulenten påpeker at man kan gå inn på alexanderrybak.com for å finne ut hva som er artistens offisielle sider.

- Jeg oppfordrer også til å bruke nettvettreglene til Redd Barna, de har både chattevettregler og nettvettregler. Disse burde både barn og foreldre lese gjennom.

Nettvettreglene til Redd Barna:
- Vis respekt for hverandre på nett. Mobbing på nett er minst like alvorlig som annen mobbing

- Tenk deg om før du deler personlige bilder og opplysninger om deg selv og andre på åpne nettsteder

- Lag et passord som er vanskelig å gjette. Passordet ditt er privat

- Husk at det er lett å lyve på nettet, ikke tro på alt som andre skriver

- Ta med noen du stoler på hvis du skal møte noen du har blitt kjent med på nettet, og møt dem på et offentlig sted

- Avslutt kontakten hvis du blir redd eller opplever noe ubehagelig. Blokker kontakten og meld fra til de som har ansvaret for nettstedet

- Fortell det til en voksen eller en annen du stoler på hvis du opplever noe ubehagelig.

- Meld til politiet på www.tips.kripos.no om alvorlige saker. Det er ikke din skyld om noen andre gjør noe ubehagelig mot deg på nett

MGP i Oslo
I mai i år vant Rybak Melodi Grand Prix med låta «Fairytale», en kjærlighetssang inspirert av følelser til en tidligere kjæreste. Dermed skal neste års konkurranse arrangeres i Oslo. Telenor Arena skal gjennomføre Eurovision Song Contest (ESC) 2010.

LES MER: Her arrangeres Melodi Grand Prix 2010

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.