*Nettavisen* Nyheter.

Advarer mot fangetortur i Irak

Bagdad (NTB-Ritzau): USAs tilbaketrekning fra Irak kan føre til at titusenvis av fanger vil blir utsatt for tortur og annen form for mishandling, advarer Amnesty International.

Fangene sitter i dag i amerikansk varetekt uten lov og dom, men blir nå overlatt til irakiske myndigheter.

- Selv om irakiske sikkerhetsstyrker systematisk har krenket fangenes rettigheter uten å bli straffet for det, har USA nå overdratt tusenvis av fanger til ulovligheter, vold og misbruk, sier lederen av Amnestys virksomhet i Midtøsten, Malcolm Smart.

Menneskerettighetsorganisasjonen anslår at det sitter 30.000 fanger i Irak som aldri har fått sin sak prøvd for en domstol.

Rundt 10.000 av disse satt inntil nylig i amerikansk fangenskap, men i forbindelse med USAs tilbaketrekning av kampstyrkene fra landet, er fangene nå overlatt til irakiske myndigheter.

Amnesty er dypt bekymret og viser til at det finnes mange eksempler på at fanger har mistet livet bak murene, tilsynelatende som følge av tortur eller annen mishandling utført av irakiske forhørsledere eller fengselsbetjenter.

- Irakiske myndigheter har plikt til å etterforske og bringe de ansvarlige for retten, samt for å sørge for erstatning til ofrene. De sender et budskap om at slike krenkelser tolereres og kan gjentas når de ikke gjør dette, sier Malcolm Smart.

Bruken av tortur i irakiske fengsler var utbredt alt under Saddam Hussein, og etter den amerikanske invasjonen i 2003 har det vært flere skandaler der amerikanske soldater har mishandlet irakiske fanger. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.