RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot globalt rentesjokk

Sist oppdatert:
Verdensbanken mener at dagens rekordlave rentenivå ikke kan vare særlig lenge, og at verden risikerer et globalt rentesjokk
Ifølge NTB forventer Verdensbanken en global vekst på meget gode 3,7 prosent i 2004, mot 2,6 prosent i fjor, mens den ifølge bankens prognoser vil falle til 3,1 prosent i 2005. Det går frem av bankens nyeste rapport om utviklingslandenes finanser.

- Det stemmer at verdensøkonomien går bra, men samtidig ser vi flere tegn til alvorlig ubalanse i økonomien. Disse problemene må vi straks ta fatt i, hvis vi skal unngå en brå korreksjon av rentenivået, sier Verdensbankens sjeføkonom François Bourgignon ifølge NTB.

Prognosesjef Hans Timmer i Verdensbanken mener at de lave rentene, som har vært brukt for å stimulere verdensøkonomien, også har en bakside.

- Men dette er også svært farlig, for før eller senere kan markedet komme til å presse rentene i været. Utviklingslandene må passe seg for å ta opp for mange kortsiktige lån til lav rente, for da blir sittende i fellen når den unngåelige renteøkningen kommer, sier Timmer.

I USA ligger den viktige styrerenten Federal Funds Rate nå på 1,00 prosent. I et mer langsiktig perspektiv burde den ligge rundt 3,5 prosent, sa Verdensbankens prognosesjef da rapporten Global Development Finance ble lagt fram i Washington mandag, skriver NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere