RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot høy belåningsgrad

Sist oppdatert:
Flere nordmenn har benyttet oppgang i boligmarkedet til å refinansiere boliglån. Fortsatt høy belåningsgrad får imidlertid Kredittilsynet til å advare mot økt risiko
Årets undersøkelse fra Kredittilsynet viser at belåningsgraden fortsatt holder seg høy. Rundt 30 prosent av boliglånene i undersøkelsen hadde en belåningsgrad på over 80 prosent.

10 prosent av lånene hadde belåningsgrad på over 100 prosent. I nær halvparten av disse lånene var det ikke tilstrekkelig tilleggssikkerhet til at bankenes lån var fullt sikret.

- I perioden etter undersøkelsen har utviklingen i boligmarkedet vært svak, samtidig som arbeidsledigheten er stigende. Disse faktorene kan øke risikoen både for bankene og lånekundene, sier kredittilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo i en kommentar.

Det kommer frem at svært mange nordmenn har brukt det siste året til å refinansiere sine boliglån. Hovedårsakene er trolig høyere boligverdier og økt konkurranse mellom bankene.

I denne sammenheng har det lave rentenivået ført til en sterk økning av lånekunder som valgte fastrente på sine nye lån. Total var 13 prosent av lånene i undersøkelsen fastrentelån, mens tallet de tre siste årene har ligget mellom 0,4 og 2 prosent.

For de som har flytende rente påpeker Kredittilsynet viktigheten av at bankene tar høyde for høyere rente fremover i vurderingen av lånekundenes evne til å nedbetale gjeld.

Den årlige undersøkelsen fra Kredittilsynet er gjort blant rundt 3.000 lån i 32 banker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere