Paracet og Ibux er blant de aller mest populære legemidlene i Norge.

Nå anbefaler Statens legemiddelverk at nordmenn har Paracet som førstevalg. Det melder TV 2.

– Vi anbefaler Paracet som førstevalg da det kan brukes av alle fra spedbarn til gamle og av gravide og ammende. I anbefalte doser gir det sjelden bivirkninger og kan kombineres med de fleste legemidler, sier overlege ved Statens legemiddelverk, Morten Finckenhagen, til kanalen.

Overdrevent bruk av Ibux er ikke å anbefale, da det kan svekke blodplater og mageslimhinnen, noe som kan gi magesår og en rekke andre bivirkninger.

– Ibux kan nedsette fruktbarheten hos kvinner og øke risikoen for fosterskader og skal derfor ikke brukes av gravide, sier Finckenhagen.

Les også: Avliver Paracet-myte – så mye smertestillende er det trygt å ta (+)

For kvinner som ikke aktivt planlegger å bli gravide, vil det gå fint å bruke Ibux i mindre doser, sier overlegen.

Han understreker samtidig at personer med leversvikt, alvorlig underernæring eller høyt alkoholforbruk ikke bør bruke Paracet.

Nå kan du ta mer paracetamol

I august 2022 endret Legemiddelverket doseringsanbefalingene for paracetamol. Nå kan man ta det inntil fire ganger i døgnet.

Tidligere har de fleste paracetamol-produsentene anbefalt at man tar legemiddelet inntil tre ganger i døgnet, skriver Legemiddelverket på sine nettsider.

– Doseringen var tre doser i døgnet, men ettersom paracetamol brytes ned fort, vil det ikke gi tilstrekkelig smertelindring ved store plager, sa Finckenhagen i Statens legemiddelverk til NTB i august.

– Vi har derfor oppjustert anbefalingen for døgndosering til 4 doser i døgnet for å sørge for at denne målgruppen ikke får for lav konsentrasjon av legemiddelet mellom hver dose, la overlegen til.

Kan brukes i kombinasjon

Paracetamol er virkestoffet i smertestillende tabletter som ofte selges reseptfritt, som Paracet, Panodil og Pinex. Ifølge Folkehelseinstituttet utgjorde slike legemidler halvparten av det reseptfrie salget av legemidler mot feber og smerte i 2021, målt i doser.

– Det finnes naturligvis ikke noe vidundermiddel mot alt som er vondt i livet. Men det som er positivt med Paracet fremfor for eksempel Ibux, er at det kan kombineres med andre legemiddel uten risiko, sa overlegen.

Han forklarte videre at Ibux i kombinasjon med blodfortynnende medisiner for eksempel i verste fall kan føre til hjerneblødning, ettersom Ibux også er blodfortynnende. Det er ikke tilfellet med Paracet.

– Men har man vondt eller høy feber som ikke blir bedre av egenomsorg, bør man snakke med fagfolk, understreker Finckenhagen.