*Nettavisen* Nyheter.

Advarer mot kaostilstander på veiene

Foto: Scanpix

Snø, sludd og regn er det vi har i vente de neste dagene.

05.01.11 19:54

Det er Vest- og Sørlandet som blir hardest rammet i første omgang, skal vi tro meteorologen. Rogaland kan få i overkant av 40 cm snø i løpet av det neste døgnet.

- På Rogalandskysten vil det være plussgrader og nedbøren vil komme i form av regn og sludd, mens det vil falle mye snø i indre og høyereliggende strøk. Det kan komme i overkant av 40 cm snø, forteller meteorolog Solbjørg Apeland i StormGeo til Nettavisen.

Vanskelige kjøreforhold
For bilistene gjelder det derfor å være på vakt de kommende dagene. Været som er meldt kan føre til snøkaos langs norske veier.

- Det er gode muligheter for at det kan bli kaos, med vanskelige kjøreforhold både på Vest- og Sørlandet, bekrefter meteorologen.

I løpet av torsdag og fredag vil det falle en god del snø også i Sør-Norge og på Østlandet.

- Det begynner lett og snø på onsdag og det kommer til å fortsette fram til fredag. På Østlandet vil det antagelig snø hele torsdag, og det vil legge seg mellom 10 og 15 cm, konstaterer Apeland.

Høyere temperaturer
I Midt- og Nord Norge vil temperaturene stige i løpet av torsdag, og det blir sludd i kyststrøkene. Til helga blir det kaldere.

- Det vil bli stort sett oppholdsvær med enkelte snøbyger i grensetraktene til Nordland. Det er også fare for at det blir noe vind med stiv kuling i fjordstrøkene, sier hun videre.

Sjekk hvordan været blir det du er.

Blandet helgevær
På Sørlandet vil det komme en god del snø fram til fredag.

- På fredag blir det mye fint vintervær på Østlandet hvor sola også vil titte fram, forteller meteorologen.

Dette kan derfor være en fin dag å ta fram skiene på. Resten av helga blir derfor noe bladet værmessig for Østlandets del.

- Det vil etter all sannsynlighet snø på lørdag, mens søndag også starter med snø, men utover dagen vil sola komme fram og det vil bli bedre vær, sier Apeland.

Resten av landet vil få en god del nedbør.

- For Nord-Norges del vil det snø stort sett hele helga, selv om det vil bli noe lettere på lørdag. Trøndelag og Møre- og Romsdal vil også få nedbør med snø i innlandet og sludd ved kysten i helga. Vestlandet får nedbør i form av sludd og regn i lavlandet, mens det kommer til å snø i høyereliggende strøk, forteller meteorologen.

- Klare for alt
Pressjef i Statens vegvesen uttalte tidligere denne uka at de var klare med beredskap i forkant av et mulig snøkaos langs norske veier.

- Når vi får slike meldinger går vi gjennom beredskapen vår. Snømåking og salting har vi egne entreprenører som tar seg av og vi har stor tro på at de klarer de utfordringene som eventuelt kommer. Vi er klare for alt, sier pressesjef i Statens vegvesen, Kjell Bjørn Vinje til Nettavisen.

Sjekk trafikkmeldingene her.

Kan ta ekstra lang tid
Han ber om forståelse for at det kan ta ekstra lang tid å ta bort all snøen hvis den kommer i store mengder som værvarslet nå tilsier.

- Vi vet av erfaring at vi skal greie å ta bort snøen som kommer, men det kan ta ekstra lang tid om det blir et kraftig snøfall. Vår beredskap skal i utgangspunktet være dimensjonert for å takle de aller fleste værvarslene. Vi skal gjøre veiene så sikre som mulig, så ber vi bilistene gjøre sin del, konstaterer pressesjefen.

- Hva er det viktigste å tenke på når som bilist under sånne forhold?

- Reduser farten, vurder om det strengt tatt er nødvendig å kjøre bil og ellers vise sunn fornuft, avslutter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.