RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot økende snøskredfare

Foto: Norske redningshunder (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Mildvær til helgen øker snøskredfaren i fjellet.

Oslo (NTB): Flerfoldige plussgrader langt opp i fjellet gjør snølagene ustabile. Folk som skal på skitur i helgen, advares mot stor snøskredfare.

De siste par ukene har to personer omkommet i snøskred, mens én ble reddet ut før det var for sent. Alle disse ulykkene skjedde i Hemsedal, der svært mange ferdes. Også på Beitostølen gikk det ras for noen dager siden.

Sjekk ditt helgevær på Nettavisens værside

- Selv om det ikke er mye snø i fjellet, er det betydelig skredfare i de fleste fjellområdene i Sør-Norge, sier fagansvarlig for snøskred Christian Jaedicke ved Norges geologiske institutt.

Når skiløpere utløser skred, viser det også at snøen er ustabil, påpeker han.

Lagdelt snø
Skredeksperten forteller at det har kommet inn mange meldinger om buldring og bevegelser i snømassene rundt om i fjellet. Snødybden er ikke mer en 10 centimeter på Finse, 60 centimeter på Strynefjellet og omtrent det samme i Romsdalsfjellene.

- Men det lille som finnes av snø, har mange lag, fordi det har vært store temperaturendringer. Mye vind i fjellet har også samlet snøen i skavler og fonner. Det fører til skredfare.

Mildt vær

Meteorologene har varslet mange varmegrader i dagene fremover, også oppover i høyden. Det meldes om litt snø, sludd og regn.

- Når det blir mildt, blir snølagene ytterligere destabilisert, sier Jaedicke til NTB.

Faren for skred betegnes som betydelig i de områdene som NGI overvåker, nemlig Finse og Strynefjell. Det vil si at skredene kan utløses av en enkelt skiløper i bratte heng. Skred kan også utløses av seg selv, i enkelte tilfeller store snøskred.

Selv om varsler ikke er utarbeidet for andre områder, det vil først skje i midten av januar i regi av NVE, er forholdene omtrent de samme over hele Sør-Norge, ifølge Jaedicke.

- Folk bør holde seg langt unna brattheng, det vil si bakker som er brattere enn 30 grader, sier han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere