RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot økonomisk nasjonalisme

Sist oppdatert:
Flere fusjonsforsøk står på stedet hvil som følge at flere lands regjeringer har grepet inn den siste tiden. - Dette er "økonomisk nasjonalisme", advarer en europeisk toppledergruppe.
Toppledergruppen, "European Round Table of Industrialists", består av 47 av Europas ledende konsernsjefer.

De kom med advarselen i går, etter at flere pågående fusjonsforsøk i den europeiske energisektoren har blitt blokkert, som følge av at myndighetene prøver å beskytte sine egne selskap, og i stedet ønsker å egne nasjonale selskaper.

Advarselen representer en av få ganger direktørgruppen har uttalt seg i politiske anliggender på en så direkte måte, ifølge MarketWatch.

- Det er myndighetene i flere land som har stukket kjepper i hjulene for fusjonsforsøkene, og dette er ikke en tilfredstillende utvikling, mener Nokias toppsjef Jorma Olilla, som uttaler seg på vegne av toppledergruppen.

Bekymret

De er bekymret for at Europas utvikling skal være i ferd med å stagnere.

- Europas utvikling har kommet langt, men nå er faren for at utviklingen vil stoppe opp større enn noensinne, sa Nokias-toppsjef Jorma Olilla i går.

EU vil ha mer makt

I EU-kommisjonen prøver man å løse uenighetene som har oppstått etter de pågående fusjonsforsøkene den siste tiden.

Og kommisjonen ønsker seg mer makt i fusjonssaker. Årsaken til dette er frykt for at regler om fusjoner blir håndtert ulikt, og at nasjonalstatene er mer positive for å skape det store nasjonale selskaper, eller champions som det kalles i energibransjen.

I dag fungerer det slik at dersom de to fusjonerende selskapene har mer enn 2/3 av virksomheten i et og samme medlemsland, er det opp til de nasjonale konkurransemyndigheter å behandle saken.

Kommisjonen har varslet at den vil se nærmere på denne regelen og komme med forslag til innstramminger.

Samtidig uttrykker Nokia-sjefen sin sterke bekymring for at nasjonalstatene har for stor makt.

- Økonomisk nasjonalisme reflekterer den samme atferd som EU i sin tid ble dannet for å bekjempe, sa Olilla.

Frankrike vs Italia

Den franske regjeringen har av frykt for at ett av deres egne selskaper, Suez, skal komme på italienske hender, grepet direkte inn med å støtte en storfusjon mellom de franske energiselskapene Suez SA og Gaz de France. Italia har protestert kraftig på dette fordi de ønsker at deres nasjonale selskapsyndling Enel skal få muligheten til å kjøpe selskapet.

Kommisjonen har bedt om en redegjørelse, men dersom aksjonærene i Suez ønsker ekteskap med Gaz de France, er det lite den kan foreta seg.

Spania vs Tyskland

Samtidig er det milliardbudkamp og store diskusjoner i Spania etter at den tyske energikjempen E.On har lagt inn bud på det spanske Endesa, samtidig med at spanjolenes eget selskap, Gaz Natural, også er inne i budkampen.

EU-gransking

EU-kommisjonen skal nå granske at den spanske regjeringen har skaffet seg en ny lov som kan hindre E.on å ta over Endesa. Denne loven skal sørge for at selskaper av stor nasjonal interesse fortsatt blir å finne på spanske hender.

I Polen ønsker myndighetene å stoppe italienske UniCredito Spa fra å fusjonere det to polske storselskaper.

The European Round Table of Industrialists inkluderer toppsjefen i Total Thierry Desmarest, konsernsjef i Siemens, Klaus Kleinfeld og Volvo-sjefen Leif Johannsson.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere