Advarer mot kraftige elver

River Garnock Skottland

River Garnock Skottland Foto: Roger Griffith

Store nedbørsmengder fører til økt fare for drukningsulykker.

20.07.09 19:24

– Folk må ta sine forholdsregler, spesielt langs elver og andre steder som nå er rammet av den kraftige nedbøren på Sørlandet, sier leder for landsrådet for Røde Kors Hjelpekorps, Jahn Petter Berentsen.

Røde Kors Hjelpekorps har vært aktive i søk og vannredning flere ganger denne sommeren. Sist i søket etter far og datter i drukningsulykken i Hjartdal i Telemark.

– Bruk redningsvest
– Bruk redningsvest og planlegg alltid turen ut fra evne og vanskeligheten av terrenget man skal ferdes i. Folk bør også følge værmeldinger for området man planlegger å ferdes i. Vår statistikk viser at mange lete- og henteaksjoner skyldes folk som har begitt seg ut på turer som enten er for lange eller for vanskelige, sier Berentsen.

Hjelpekorpsleder Berentsen minner om at det også generelt er mangelfull mobildekning flere steder i naturen, spesielt i skog- og fjellområder, og oppfordrer folk til å ta hensyn til dette.

– Skulle uhellet være ute og du ikke har dekning på mobilen, prøv heller å sende SMS. Slike meldinger krever mindre ressurser i nettet og kan komme fram selv om det kan se ut til at du ikke har dekning.

Stort antall ulykker
Tragedien i Telemark er den siste i rekken av ulykker i vann og elver denne sommeren. Lørdag ble en kvinne funnet omkommet i en elv i Rogaland, og fredag omkom en mann da han falt i sjøen i en båthavn på Radøy i Hordaland. Før disse hendelsene var det meldt om 57 drukningsulykker hittil i år.

– Vi står ovenfor en grim statistikk når det gjelder ulykker på vannet. Derfor har Røde Kors startet mobiliseringen av frivillige langs kysten denne sommeren, blant annet ved å opprette tre nasjonale ressurssentre som både skal sørge for opptrapping av søk og redning, og øke det viktige forebyggende arbeidet langs kysten, sier Berentsen.

I forkant av fellesferien fikk over 100 frivillige i Røde Kors Hjelpekorps spesialtrening i å drive søk og redning langs kysten og i elver. Denne høsten kurses 100 til. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.