*Nettavisen* Nyheter.

Advarer mot kroppsanalyse

Foto: Shutterstock

Professor advarer mot Sats og Elixias kroppsanalyser.

09.06.09 10:12

(SIDE2): Norges største treningsskjeder tilbyr kroppsanalyse og mener de på 15 minutter kan gi en komplett gjennomgang av hva kroppen din består av og hva slags helsetilstand du har, skriver VG.

Ungdom fra 16 år og oppover kan ta testen ved blant annet sitt treningssenter. Sats Norge har imidlertid 18 års aldersgrense på kroppsanalyse.

– En bør være høyskoleutdannet i fysiologi eller helse med spesialkunnskap om kroppssammensetning for å tolke, formidle og ikke minst veilede kunder eller pasienter med tanke på den enkeltes resultater. Uten fagkunnskap her kan det som formidles til kunden få katastrofale følger. Dette er ikke noe du lærer deg på et dagskurs, advarer Jorunn Sundgot- Borgen, professor ved seksjon for idrettsmedisinske fag ved Norges idrettshøgskole.

Borgen mener at maskinene ikke alltid gir nøyaktige resultater, og tror det kan gi negative konsekvenser for brukerne å få kroppsanalyse på et treningssenter. Dette begrunner professoren med at det gjerne er personer som er svært opptatt av kropp og mat som ønsker slike analyser. Denne risikogruppen bør få korrekt og profesjonell informasjon, mener hun, ifølge VG.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Om din helsetilstand
På Sats’ hjemmesider står det at du får vite følgende ved en kroppsanalyse:

- Muskelmasse i kg
- Fettmasse i kilo og prosent
- Hvileforbrenning i kcal
- Total vannmengde i kroppen
- Fordeling av muskelmasse (kroppsbalanse)
- Bukfett (visceralt fett)

Treningskjeden mener analysen gir deg et pålitelig svar av din helsetilstand og at du kan følge endringene i helse, form og treningseffekt fra test til test.

- Vi har et ansvar
Halvor Lauvstad, ansvarlig for personlig trening i Sats Norge, mener at kroppsanalyse er et produkt som endelig tar bort fokuset på BMI. Han mener at BMI, som er en formel som indikerer om en person er er over- eller undervektig eller har normal vekt, gir feil inntrykk av den fysiske tilstanden til en person.

- BMI kan du ikke gjøre noe med på lang sikt, det er en formel mellom høyde og vekt, og høyden er konstant. Ved en kroppsanalyse kan man gjøre forbedringer, sier han til Side2.

Lauvstad påpeker at Sats er klar over, som ved så mange andre ting, at produktet kan føre til helseskadelig treningsadferd.

- Vår opplæring går derfor ut på at våre personlige trenere varsler om de ser at en kunde har problematisk forhold til trening og kosthold etter for eksempel en kroppsanalyse. I samarbeid med Norges Idrettshøgskole har vi laget en instruks og håndterer saker utifra dette.

Lauvstad sier at de har et samfunns-og individansvar om de møter personer med problemer, og dette blir varslet videre.

- Vi har tatt kroppsanalyse av 7000 personer, og har ikke fått noen negative tilbakemeldinger, sier Lauvstad.

Side2 har tidligere testet Bodyanalyse ved 4M-Klinikken i Oslo. Les vår mening: Vi testet fettbalansen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.