RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot lav kapitaldekning i bankene

Sist oppdatert:
Norgs Bank og Kredittilsynet har beregnet at bankenes kapitalkrav senkes med 25 prosent dersom nye retningslinjer fra den såkalte Basel-komitten settes i verk. Det advares mot at kapitaldekningen kan bli mye lavere enn i dag
Basel-komiteen for banktilsyn la i april 2003 fram sitt tredje forslag til nye retningslinjer for kapitaldekning i banker. De nye reglene skal tre i kraft ved utgangen av 2006.

Kredittilsynet og Norges Bank støtter i en felles høringsuttalelse hovedprinsippene om mer risikofølsomme kapitalkrav.

– Det nye forslaget fra Basel-komiteen vil imidlertid gi et klart lavere krav til kapitaldekning for norske banker samlet sett. Det vil derfor være svært viktig at en gjennom bedre risikostyring i den enkelte bank og et tettere tilsyn kan redusere den risiko som bankene utsetter seg for, understreker direktør Bjørn Skogstad Aamo i Kredittilsynet.

I en høringsuttalelse bes Basel-komiteen ta hensyn til dette i sitt videre arbeid med de nye reglene, ifølge en pressemelding.

Kredittilsynet og Norges Bank har foretatt beregninger for norske banker for å kartlegge virkningen på kapitalkravet av Basel-komiteens forslag. Disse beregningene dekker 84 prosent av forvaltningskapitalen i norske banker. Resultatene viser at kapitalkravet for kredittrisiko reduseres med 32 prosent. Det nye kapitalkravet for operasjonell risiko bidrar til en økning på 7 prosent slik at den samlede reduksjonen er 25 prosent i forhold til gjeldende regelverk.

Det er først og fremst reduserte kapitalkrav for boliglån og små og mellomstore bedrifter som bidrar til de store utslagene.

I tillegg påpekes det at forslaget fra Basel-komiteen er basert på gjeldende porteføljesammensetning i bankene. Etter hvert som bankene tilpasser porteføljene til det nye regelverket vil trolig eksponeringene øke for fordringer der kapitalkravet er redusert. Når bankene på denne måten endrer porteføljesammensetningen, kan kravet til ansvarlig kapital reduseres ytterligere, ifølge meldingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere