Advarer mot nett-telefon

internett

internett

Telefon via internett er i ferd med å bli populært i Norge, men denne teknologien åpner for nye typer kriminalitet, advarer Forsvarets forskningsinstitutt.

27.08.04 08:59

IP-telefoni gjør det enkelt å sende tale over internett, uten bruk av tellerskritt.

For brukerne kan det være mange penger å spare, men forskningssjef Torleiv Maseng i Forsvarets forskningsinstitutt mener at norske bedrifter bør tenke seg om før de går over til IP-telefoni.

– Teknologien bak bredbåndstelefoni er fremdeles ny, og alle nødvendige sikkerhetssystemer er knapt på plass. Økt risiko for avlytting er én av farene, sier Maseng til det oppdragsbaserte nyhetsbyrået Newswire.

IP-telefoni kan avlyttes på lang avstand, og det kan være svært vanskelig å oppdage at en avlytning faktisk har funnet sted.

Maseng skal snakke om datakriminalitet og nye typer trusler i næringslivet under HMS Expo 2004 i september på Exporama-senteret i Oslo.

Sverre Røed-Larsen fra Arbeidsforskningsinstituttet sier at nyere forskning viser at sårbarheten i det norske samfunnet er blitt klart større på bare noen få år – og ikke bare overfor terrorisme og sabotasje.

– IP-telefoni er bare ett eksempel på den nye sårbarheten i bedriftene. Den interne robustheten i bedriftene er svekket gjennom bruk av omfattende IT-systemer, omstillinger og nedbemanning, sier Røed-Larsen til nyhetsbyrået Newswire.

Etter hvert som IP-telefoni blir mer utbredt verden over, vil også virusmakerne fatte større interesse for å utvikle datavirus som infiserer disse telefonsystemene, frykter forskningssjef Torleiv Maseng.

Denne Newswire-artikkelen er skrevet på oppdrag for HMS Expo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag