RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot norsk høstdepresjon

Sist oppdatert:
Nordea Fondene og Per Egeland anbefaler overvekt av aksjer i porteføljen. Men Nordea har funnet ut at det er trist og leit i Norge om høsten og foretrekker utlandet
Nordea Fondene anbefaler overvekt av aksjer i porteføljen, fremgår det av forvaltningsselskapets siste månedsrapport.

- Vi økte aksjeeksponeringen noe i begynnelsen av august og dersom markedet fortsetter å styrke seg vil vi nok redusere denne noe. Vi vil dog ha mer aksjer enn referanseindeksen tilsier, skriver Nordea.

- En nedgang i rentene samt nøytrale markeder og noe økte inntjeningstall, medfører at aksjemarkedet fremstår som rimelig. Etter våre beregninger er det amerikanske markedet nå priset med en liten rabatt, heter det.

- Vi fortsetter med å overvekte utenlandske aksjer relativt til de norske aksjene og vi undervekter obligasjoner som en konsekvens av overvekten på aksjer, heter det videre. Pengemarkedet overvektes også.

Når det gjelder forholdet mellom Norge og resten av verden, har Nordea undersøkt utviklingen de siste 20 årene og kommet frem til at Oslo Børs har en tendens til å gjøre det svakt om høsten.

I perioden september-november har det norske markedet gjennomsnittlig utviklet seg 2,9 prosent svakere enn verdensindeksen. Man må tilbake til 1996 for å finne det siste året da det norske markedet var sterkere enn verdensindeksen gjennom høstmånedene.

- Er det noen grunn til at det norske markedet skal ha mer høstdepresjoner enn andre markeder? I utgangspunktet er det nok ikke det. Den trivielle forklaringen er at de globale markedene tilfeldigvis har vært svake i denne perioden og siden det norske markedet er mer volatilt enn andre markeder, så faller det mer, heter det.

- De norske selskapene er mindre og mer syklisk orienterte enn de andre selskapene som inngår i verdensindeksen. Vi observerer ofte at inntjeningsestimatene som regel er for positive for sykliske selskap da analytikerne har en tendens til å ekstrapolere gode inntjeningstall heller enn å se på dissse som toppen av en sykel. I tillegg er det generelt mer optimistiske inntjeningsanslag på mindre selskap enn store selskap. Om høsten blir det mer fokus på om inntjeningsestimatene for neste år er realistisk og dette medfører ofte en mer realisme i estimatene. Dette vil da ramme sterkest de selskapene mer for optimistiske inntjeningsanslag, heter det videre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere