RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot norsk pengebruk

Sist oppdatert:
En ny rapport advarer Norge mot høyt oljepengeforbruk og peker på behovet for en reform. Vi vil bli hardt rammet av en global nedgangstid.
Bankkortene har gått varme over lengre tid og stadig flere signaler kommer på at norsk økonomi er i ferd med å gå varm. Ikke siden 70-tallet har det vært en tilsvarende lang økonomisk oppgangstid.

Nå anbefaler en ny rapport fra OECD omfattende reformer av offentlig pengebruk.

For høy oljepengebruk

De viser til at Norges Bank har holdt renten lav uvanlig lenge. På kort sikt er utfordringen nå å redusere faren for overoppheting, mens på mellomlang sikt må den økonomiske politikken unngå det OECD kaller perverse utslag av oljerikdommen.

Særlig tenker de på faren for å pumpe for mye oljepenger inn i offentlig sektor, en reallokering av ressurser bort fra markedene, som skaper penger, til det som bruker penger.

Organisasjonen mener handlingsregelen har vært bra i så måte, den sier at man ikke skal bruke mer enn fire prosent av avkastningen. Men høy oljepris har gjort at oljefondet har lagt på seg i større fart de siste årene, og dermed muligheten for å pumpe mer oljepenger inn i økonomien.

LES MER: - Få opp renten

Verdensøkonomisk sjokk?

Oljepenger til tross, et sjokk i verdensøkonomien kan slå veldig uheldig ut for norsk økonomi, mener økonomene i OECD.

- Norge kan være sårbart neste gang verden går mot nedgangstider, av nøyaktig samme årsak som landet har tjent så mye på oppgangen.

Det er tegn mot en kollaps i det amerikanske boligmarkedet. Sist gang det skjedde på midten av 1980-tallet, ble det nedgangstider ga et brutalt sjokk til forventningene til oljeprisene.

Det er derfor ikke ubetydelig for Norge dersom det går mot nedgangstider og prisene på varer detter. En annen risiko er at den kinesiske inflasjonen er høyere enn forventet med en gang det pågående kinesiske mirakelet er over. Det finnes argumenter for at høye oljepriser kun er oppsiden av lave importpriser fra utviklings-Asia, noe som kan innebære at dette korrelerer i risiko. Dersom dette skulle vise seg vil Norges gode forutsetninger snu seg.

Dette kan innebære et økonomisk sjokk for Norge.

Behov for reform

Økende petroleumsformue gjør det vanskeligere å samle offentlig støtte for viktige reformer som tidligpensjon, sykelønn og uførepensjon. Slike reformer er viktige, mener OECD, for at de skal bli håndterbare i det lange løp. De mener reformene er enklere å gjennomføre når økonomien går på høygir, slik som i dag. For å sikre Norges økonomiske fremtid må økonomien være diversifisert og konkurransedyktig.

OECD etterlyser handling, ettersom oljeproduksjonen når toppen, og pensjonsutgiftene vokser med uforminsket styrke. De mener reform i pensjonssystemet må øke pensjonsalderen, og stenge folks muligheter for tidligpensjon. Ekspertene i OECD peker på utfordringen med at pensjonsalderen synker samtidig som pensjonssystemet ikke er bærekraftig. De peker på det faktum at oljeformuen på langt nær dekker forpliktelsene overfor fremtidige generasjoner.

Arbeidsmarked og helsevesen

Økonomene i OECD etterlyser også en reform i helsevesenet. Også der brukes for mye penger, hevder organisasjonen. Blant annet på grunn av en aldrende populasjon. På tross av flere helsereformer de siste årene, har kostnadene aksellerert og hvis trenden fortsetter vil det bære ved til bålet.

Arbeidsmarkedet fungerer godt, mener økonomene som har gått gjennom norsk økonomi, med høy grad av deltagelse i alle aldre. Men arbeidstiden er lav, og de advarer mot ytterligere reform i form av sekstimersdag. Arbeidsmarkedet blir også rammet av høy grad av uførhet, og forsøk på reform har så langt ikke ført frem.

- Gir regjeringen støtte

I en pressemelding fra Kristin Halvorsen skriver Finansdepartementet at regjeringen i hovedsak deler OECDs syn på hva som er hovedutfordringene for norsk økonomi framover.

Dette gjelder blant annet behovet for å holde fast ved en ansvarlig forvaltning av oljeformuen, behovet for å gjennomføre pensjonsreformen og å sikre høy yrkesdeltagelse.

- Rapporten gir også støtte til regjeringens arbeid med pensjonsreform og reform i arbeids- og velferdspolitikken, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere