RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot ny og hissigere svineinfluensa

Foto: Susan Walsh (AP)
Sist oppdatert:
En alvorlig utgave av svineinfluensaen som går rett på lungene vekker bekymring.

Leger rapporterer om en alvorlig form for svineinfluensa som går rett på lungene og forårsaker alvorlig sykdom hos ellers friske, unge mennesker, og gjør det nødvendig med sykehusinnleggelse. Det melder Verdens helseorganisasjon (WHO) fredag, ifølge Reuters.

I Norge er fire svineinfluensapasienter alvorlig syke, ifølge Aftenposten.no. I Sverige får fire pasienter behandling med såkalt kunstige lunger på Karolinska sjukhuset i Stockholm, blant dem en gravid kvinne. Alle er under 30 år, melder expressen.se.

- Gjør klar intensivavdelingene
Noen land melder at så mange som 15 prosent av de pasientene som er smittet med svineinfluensa og innlagt på sykehus kan trenge intensivbehandling, noe som tynger et allerede hardt belastet helsevesen.

- De forberedende tiltakene som treffes må ta hensyn til de økende behovet for plasser på intensivavdelingene, som kan oppleve en plutselig bølge av alvorlige tilfeller, heter det i uttalelsen fra WHO.

Trenger avansert behandling
De alvorligste tilfellene av sykdom som WHO nå advarer mot rammer unge og ellers friske mennesker. Her skiller svineinfluensapandemien seg fra vanlige influensapandemier. I disse tilfellene rammes åndedrettsfunksjonene, og pasientene blir avhengig av avansert, kostbar og langvarig behandling.

Minoritetsgrupper og urinnvånere kan ifølge WHO ha en høyere risiko for å bli alvorlig syke, ifølge WHO. Årsaken til dette er ikke slått fast, men en forklaring er lavere levestandard og høyere forekomst av grunnleggende sykdommer, slik som astma, diabetes og høyt blodtrykk. Ifølge noen studier er disse grupper fire til fem ganger mer utsatt.

- Forvent bølge nummer to
WHO sier videre at landene på den nordlige halvkula bør forberede seg på en bølge nummer to av svineinfluensa.

Hvert år rammer vanlig sesonginfluensa mellom 5 og 20 prosent av befolkningen og koster mellom 250.000 og 500.000 mennesker livet på verdensbasis. Fordi de færreste har immunitet mot det nye H1N1-viruset, tror ekspertene at dette vil ramme langt flere enn vanlig, kanskje så mange som en tredjedel av befolkningen.

Døde i Norge
Ifølge P4 skal en dansk lastebilsjåfør skal ha dødd av svineinfluensa mens han var i Norge. Det melder Danmarks Radio, men Helsedirektoratet her i Norge vil ikke kommentere saken før de får svar på prøver i neste uke.

Sjåføren kjørte sammen med en kollega, som oppdaget at mannen hadde dødd mens han sov. Da kollegaen kom tilbake til Danmark fikk han påvist svineinfluensa, og leger i Norge sjekker nå om den døde sjåføren hadde viruset.

Tidligere denne måneden gikk Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet ut og anslå at det i de verste ukene kunne bli 300.000 nye sykdomstilfeller per uke, og nær 7 prosent av befolkningen vil være syke samtidig. På det meste kan det bli 3000 nye sykehusinnleggelser per uke og 2000–3000 innlagte samtidig, noe vil sette sengekapasiteten i Helse-Norge på en alvorlig prøve.

Totalt ventes det at 3000 kan bli alvorlig syke og trenge intensivbehandling på sykehus. På det verste kan intensivavdelingene på norske sykehus fylles opp av 800–1000 personer samtidig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere