*Nettavisen* Nyheter.

Advarer mot omfattende oversvømmelser og skader

ODDA: Stor snøsmelting i fjellene i Sør-Norge gir økt vannføring øst og vest for Langfjella. NVE har sendt ut flomvarsel på nest øverst nivå, og flere steder er vannføringen doblet på bare noen få dager. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Foto: Jan Kåre Ness (NTB scanpix)

NVE har sendt ut flomvarsel på nest høyeste nivå. Særlig utsatt er bebyggelse og vei nær vassdrag.

04.07.15 16:13

Bergensavisen: Det er varslet vårflom på Vestlandet. Vangsvannet på Voss har steg nesten en meter fra torsdag til fredag.

Lørdag ettermiddag ber politiet i Hordaland innstendig om at folk respekterer sperringene som er satt opp i Odda og på Voss.

Det er forbundet med stor fare å forsere disse, advarer de.

Folk går bort til elven

Bakgrunnen for advarselen er flere hendelser ved eleven Opo i Odda lørdag.

– Vi har fått melding via brannvesenet der inne at de har observert både turister og andre forsere sperringene og ta seg ut på kanten på elveleiet i Odda, sier operasjonsleder Morten Kronen til BA.

– Det er forbundet med stor fare, fordi elven graver bort grunnen. Du kan tro at du står på fast grunn, men egentlig står du på et overheng. Havner de i elven, er resultatet gitt, sier han.

Det er det lokale politiet som følger med situasjonen i Voss og Odda. De samarbeider med brannvesenet og lokal kriseledelse.

– Flommen har stabiliert seg per nå, og disse sperringene som har satt ut er satt ut fordi det skal være mest mulig trygt å ferdes der inne. Vi tar ber folk innstendig om å respektere dette, og sambeide med brannvesenet og politiet, sier operasjonsleder Kronen.

Nest høyeste nivå

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut flomvarsel på nest høyeste nivå for Hordaland lørdag og søndag.

«Det ventes fortsatt varmt vær og betydelig snøsmelting i vassdrag som drenerer høyfjellsområder. Vannføringen ventes å holde seg på oransje nivå», melder NVE.

Slik vannføring kan medføre omfattende oversvømmelser og flomskader på utsatte steder, advarer NVE.

Når situasjonen er såpass kritisk anbefaler NVE at det iverksettes beredskap og forebyggende tiltak.

Særlig utsatt er bebyggelse og vei nær vassdrag.

– Vi følger nøye med, sa varaordfører i Voss, Sigbjørn Hauge, til BA fredag kveld.

Flere steder er vannføringen doblet på bare noen få dager.

I tillegg til Hordaland, gjelder varselet for deler av fylkene Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Rogaland, Aust-Agder, Telemark, Buskerud og Oppland.

NVE forklarer at regulering av vannføringen kan virke flomdempende, og at varselet dermed ikke nødvendigvis gjelder regulerte vassdrag.

Les flere saker fra Bergensavisen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.