*Nettavisen* Nyheter.

Advarer mot salg av brystmelk på Facebook

BRYSTMELK selges på nettet. Foto: Crestock.com

- Det kan være skadelig for barnet, sier leger.

17.10.12 21:37

(SIDE2): Blant annet i England og i USA selger kvinner brystmelk på nettet. Dette på tross av at både leger og forskere advarer.

Raske penger
Mødrene som selger brystmelken sin bruker gjerne mamma-forumer og Facebook for å skaffe seg raske penger ved hjelp av melken. På Facbook finnes blant annet et tilbus hos gruppen Eats of Feets.

Å kjøpe brystmelk kan være fristende for nye foreldre, som sliter med å produsere sin egen. Det er velkjent at brystmelk gjør babyer bedre rustet mot både sykdomer og allergier sammenlignet med brystmelkerstatning.

På nettsteder som foreksempel Onlythebreast.co.uk kan melkedonorer registrere seg.

- Vår diskrete system gjør det mulig å selge brystmelk på en ren, privat måte, skriver de på sine nettsider.

Onsdag har imidlertid tyske leger gått ut og advart nybakte foreldre mot å privat skaffe babyen brystmelk gjennom sosiale medier som Facebook, og andre nettsteder.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Melken kan bære smitte
Organisasjonen for barneleger i Tyskland uttalte at selv om brystmelk generelt sett er best for nyfødte, så burde ikke mødre som ikke kan amme søke hjelp på internett.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Skjermdump

- Donoren kan ta medisiner, dop, eller ha smittsomme sykdommer som AIDS eller hepatitt, sier Wolfram Hartmann, leder for organisasjonen til Daily Mail .

- Det er ikke som sjekker om den ukjente morens melk er harmløs for det enkelte barnet, sier han - og la til at kvaliteten på melken også kan påvirkes av transporten.

Advarselen kommer i som følge av en rapport publisert i avisen Der Spiegel, i tillegg til organisasjonens egen forsking.

Det blir også advart om at en nyfødt babys næringsbehov er annerledes enn foreksempel hva en baby på et par måneder har - og dette er det heller ingen garanti for at klaffer.

- Melken til en kvinne som allerede har et eldre barn, inneholder ikke de riktige næringsstoffene til en nyfødt, sier han.

Ikke påbudt med medisinske dokumter
Selv om nettsteder som onlythebreast.co.uk kan be om medisinske dokumenter, er ikke dette noe som er påbudt.

Professor Mitch Blair, leder for helseavdelingen ved Royal College of Paediatrics and Child Health, sier:

- Vi oppfordrer kvinner til å amme om de kan, da det kan ha viktige helsefordeler for både mor og barn. For de mødrene som ikke kan amme, men så ønsker å gi barnet sitt brystmelk bør de oppsøke en «NHS (National Health Service) melkebank». Vi anbefalert sterkt dette alternativ, heller en å kjøpe mlken gjennom internett. Det er ekstremt viktig at melken sjekkes for substanser som kan være skadelig for babyen. Om melken ikke er pasteurisert ordentelig, eller transportert på en riktig måte, så vet man ikke om melken er sikker å drikke, sier Blair.

Tjener i dyre dommer
I juli tidligere i år meldte NBC at det er flere og flere som tjener penger på å selge melken sin på nettet. De skriver at noen mødre kasserer inn opptil 60.000 kroner for melken sin.

En som har benyttet seg av tilbudet er Lairen Freuhan fra Florida i USA, som ikke klarer å produsere nok melk selv.

- Jeg får ekstra melk fra rundt 10 andre møndre. Han vokser seg sterkere og sterkere, sier hun til NBC.

Hun er til og med villig til å reise hundrevis av kilometer for å få tak i melken. Melkedonorene finner hun gjennom forumer og lignende på internett, som hun så ringer, e-mailer eller sender en tekstmelding til.

Freuhan understreker at hun er nøye med å skaffe all relevant bakgrunnsinformasjon om enhver av kvinnenes brystmelk.

- Jeg spør hvilke medisiner de tar, og de har noen sykdommer og om de drikker alkohol.

Dette med å selge brystmelk er en stigende trend, og dette fører til at pengene blir viktigere enn selve hjelpen de bidrar med.

- Det blir mer og mer farlig, fordi folk forsøker å gjøre det mer lønnsomt for seg selv, og bryr seg ikke og mor og baby, sier Betsy Lunsford fra det lokale helsedirektoratet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.