RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot stor Microsoft-dominans

Analysefirmaet Gartner vil i morgen legge frem en rapport som er ventet å være lite lystig lesning for Microsoft.

I rapporten gir Gartner støtte til sju IT-eksperter som fremholder at det er en alvorlig sikkerhetsrisiko at Microsofts Windows blir for dominerende.

Innavl

De sju ekspertene trekker paralleller til biologien. Der er det observert tidligere at om en organismes arvemasse blir for lik, kalt en monokultur, oppstår en stor risiko for at hele stammen bryter sammen under virusangrep eller lignende.

I et dokument publisert 24.september påstår de sju ekspertene at dette er i ferd med å skje i IT-verdenen i dag, og advarer mot at man i for stor grad legger sin skjebne i hendene bare på Microsoft.

Cnet har fått se den kommende rapporten fra Garter, og i følge nyhetsnettstedet peker Gartners analyse i samme retning.

Press på Microsoft

90 prosent av alle PC-er i bedrifter og organisasjoner verden over kjører Windows. Gartner mener at problemet ikke ligger i Microsofts produkter, men at en for stor tillit til og oppslutning om Microsoft svekker motstandsdyktigheten mot eksempelvis virus.

Microsofts leder for datalagring og kommunikasjon, Bob Muglia, er uenig i påstandene. Han mener at også programvare fra andre produsenter bruker samme måte å kommunisere på, noe som gjør faren for angrep reell. Han mener også at bedrifter som varierer i programvareutvalget vil bli mindre effektive.

Gartner støtter Muglia i troen på nedsatt effektivitet. Analyseselskapet tror derimot at en slik variasjon i bruken av programvare kan gi sterkere miotstandskraft mot virusangrep. I tillegg mener Gartner at en mindre grad av dominans på verdensmarkedet kunne presse Microsoft til å forbedre sikkerheten i sin proghramvare, skriver IDG.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere