RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot svenske skoletilstander

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Ap-nestleder Helga Pedersen mener en borgerlig regjering vil åpne for frislipp av private skoler.

Oslo (ANB): - Jeg frykter at vi kan få svenske tilstander i Norge der skoleeierne tjener seg rike på aksjeutbytte, sier Helga Pedersen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ap-nestlederen viser til John Bauer-konsernet som i dag har 27 privatskoler i Sverige.

Stort aksjeutbytte
- I årene 2005 og 2006 fikk konsernet samlet 1,8 milliarder kroner i inntekter fra svenske kommuner. Denne virksomheten ga 120 millioner i pluss og konsernet tok ut 40 millioner kroner av dette i aksjeutbytte. Dette er penger som kunne ha blitt brukt på elevene eller ha gitt flere skoleplasser, sier Helga Pedersen.

- Dersom de borgerlige vinner valget, så vil Høyre og Fremskrittspartiet få gjennomslag for at det blir kommersielle privatskoler i Norge. Dette vil true den offentlige skolen og føre til at skoletilbudet blir forskjellig rundt omkring i Norge. Poenget er at de private skolene sender regningen til det offentlige. Da blir det prinsipielt galt å åpne for flere privatskoler, sier Helga Pedersen.

Som en demning
– Så du tror ikke på Høyres garantier om at det fortsatt skak være forbudt å ta ut utbytte i norske privatskoler?

- Jeg har ingen tro på at de borgerlige klarer å holde igjen denne demningen hvis det åpnes for privatskoler i stor stil. Jeg føler meg helt sikker på at vi da vil få svenske tilstander i Norge, advarer Helga Pedersen.

- John Bauer har blitt mangemillionær på svenske elever. I Norge har kjeden gått konkurs, påpeker hun.

I svenske medier har det kommet fram en rekke kritikkverdige forhold ved John Bauer-skolene: Manglende tilbud om praksis i restaurantutdanningen, lærere dukker ikke opp, og det har vært stort frafall av elever på IT-programmet.

Tøff konkurranse
Helga Pedersen peker også på tøffere konkurranse mellom de svenske privatskolene.

– Et nytt privat gymnas i Jönköping har gått til det drastiske skrittet å tilby sine elever penger hvis de klarer å rekruttere flere elever til skolen. Slik vil vi ikke ha det i Norge. Det er ingen unnskyldning at det bare dreier seg om «noen få hundrelapper», sier Pedersen.

Denne privatskolen er nå anmeldt til det svenske Konsumentverket.

Bedre kvalitet
Fremskrittspartiets Anders Anundsen mener flere privatskoler vil øke kvaliteten i skolen.

– Erfaringene fra Sverige viser at kvaliteten i både offentlige og private skoler øker der hvor det er private tilbud. Konkurranse om elever gir økt kvalitet. Vi ønsker altså økt kvalitet og er ikke så opptatt av å hindre at skoleeiere tjener noen få kroner på driften, sier Anundsen.

– Så Frp vil tillate at det gis utbytte?

– Ja, vi har ingen prinsipiell motstand mot utbytte. Men i første omgang vil vi gjeninnføre den gamle friskoleloven, og her var det forbud mot utbytte, sier Anundsen. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere