Sikkerhetsselskapet Check Point Software, overvåker situasjonen i Ukraina nøye og melder nå om at en trend av donasjonssvindel er på vei, som følge av konflikten i Ukraina.

Les også: Ukraina-opptrapping sender oljeprisen i været - Equinor bryter magisk grense

Ber folk passe på

Mange donasjoner har blitt opprettet for å støtte Ukraina. De fleste donasjonene har en god hensikt og et mål om å støtte Ukraina og mennesker i krig, likevel er det noen som klarer å utnytte situasjonen.

– Det er hackere der ute som nå utnytter folks vilje til å donere, så vi oppfordrer alle til å være ekstra forsiktig hvis de ønsker å donere til Ukraina. Dobbeltsjekk alltid e-postadressen til avsenderen. Se etter eventuelle feilstavinger i e-poster. Og kontroller om e-postavsenderen er autentisk, sier Lotem Finkelstein, leder for trusseletterretning ved Check Point Software.

Forskningsteamet til Check Point Software, Check Point Research (CPR)har også avdekket en rekke ondsinnede e-poster som prøver å utnytte situasjonen for å oppnå økonomisk fortjeneste, og lokket mottakerne til å donere penger til falske ukrainske støttefond

Les også: Russlands største bank kollapser fullstendig på børsen

Ser en trend

Svindelekspert i Nordea Ida Marie Edholm oppfordrer i likhet med Check Point, folk om å passe på.

– Vi har sett en økning i antall svindelsaker på nesten 50 prosent i 2021 sammenlignet med 2020 og den siste tiden. Ofte er det profesjonelle aktører i utlandet som står bak. De blir flinkere og flinkere til å imitere nettsider og få henvendelser til å se ekte ut, samtidig bruker de også dagens nyhetsbilde, sier hun til Nettavisen.

Dette er en vanlig taktikk for mange svindlere verden over, men ikke så utbredt i Norge helt enda, Edholm kommer med eksempler fra nabolandet.

–I Sverige ble det opprettet en falsk Facebook-profil for artisten Peter Jöback der folk ble oppfordret å donere penger til han. På SVT så jeg en sak der de hadde kommet over en del falske streams på Tiktok. Disse filmet og utga seg for å være i Ukraina, slik at folk sendte inn penger til dem, forteller Edholm

Hun forteller at i forbindelse med Ukraina, så er det falske donasjoner de er mest redd for. Dette jobber de målrettet mot.

– Vi gjør flere ting, det viktigste vi gjør er å innhente informasjon om det som skjer rundt oss. Det er også viktig at vi får ut informasjon til kunder om at dette er en risiko. I tillegg til dette jobber vi med andre former for forebyggende svindelarbeid på ulike fronter, sier Edholm.