Gå til sidens hovedinnhold

Advarer norske politikere mot å kopiere dansk innvandringspolitikk

Den danske politikeren Pernille Skipper er kritisk til at norske politikere ønsker å lære av landets innvandringspolitikk.

- Jeg tror at hvis man fører den politikken som Danmark gjør akkurat nå, risikerer man å skape en ny underklasse av fattige mennesker, sier Pernille Skipper, som representerer partiet Enhedslisten - det mest venstreorienterte partiet i Danmark, til NRK.

Folketinget i Danmark vedtok nylig flere innstramminger i landets innvandringspolitikk.

Nå vil færre asylsøkere med opphold få bli i Danmark permanent. Oppholdstillatelser blir midlertidige og utlendinger blir sendt hjem, hvis det er trygt. Danskene kutter også i integreringsstøtten.

Politikeren mener at den danske innvandringspolitikken «straffer og mistenkeliggjør» utlendinger helt fra starten av. Hun oppfordrer Norge til å ikke endre på dagens integreringsarbeid, ifølge NRK.

- Danmark er i fremste rekke

Den oppfatningen deler imidlertid ikke Frp-politikerne Sylvi Listhaug og Jon Helgheim som skal tilbringe to dager i København.

Les også

Forskere har fire klare svar om hvorfor innvandring fører til splittelse, vinnere og tapere

- Vi gleder oss veldig. Danmark er i fremste rekke når det gjelder å sette en streng innvandringspolitikk ut i livet, sa Listhaug til NTB på tirsdag.

Hun og partikollega Jon Helgheim dro onsdag til den danske hovedstaden, for å møte utlendings- og integrasjonsminister Inger Støjberg og besøke statistikkbyrået Danmarks Statistik.

Les også

Sylvi Listhaug varsler Facebook-offensiv med ny rådgiver

På torsdag skal de besøke Mjølnerparken på Ydre Nørrebro, som den danske regjeringen definerer som en getto med en høy andel arbeidsløse og innbyggere med innvandrerbakgrunn.

- Norge bør lære

Listhaug landet i København noe senere en planlagt, etter at flyet fra Nord-Norge var forsinket.

- Kjosfast på Bardufoss, nå blir vi forsinket til Danmark, men vi skal få med oss det viktigste, skrev Listhaug på sin egen Instagram-side.

Helgheim reiste imidlertid ikke med Listhaug, og var derfor tidlig på plass sammen med sin rådgiver Jonny Einarsen for å møte Danmarks Statistik (DST).

DST utgir årlig publikasjonen «Indvandrere i Danmark» som blant annet omhandler innvandrere og kriminalitet, sysselsetting og fødte med innvandrerbakgrunn.

– De ligger minst fem år foran oss når det gjelder åpenhet. Frp har lenge kjempet for å få mer statistikk på innvandrere i Norge, sier Helgheim til NTB.

– Helt feil

Fagdirektør Torstein Bye i Statistisk sentralbyrå (SSB) reagerer på Frp-politikerens utspill.

– Dette er helt feil. I omfang er det åpenbart at vi produserer mer statistikk på dette området enn DST. Vi har imidlertid en litt annen strategi når det gjelder formidling, skriver han i en epost til NTB.

Bye viser til at en hovedforskjell er at SSB har mange publikasjoner med omfattende analyser hvert år som tar opp mange av de temaene samlepublikasjonen «Indvandrere i Danmark 2018» inneholder.

– I 2019 publiserte vi 61 statistikker på temaet innvandring. På noen områder publiserer Danmark mer enn Norge, på andre områder publiserer vi mer enn Danmark. For eksempel viser vår siste publisering om sysselsetting høyere aktualitet og et mer detaljert nivå enn hva DST publiserer, sier han.

Når det gjelder omfanget av statistikk for kriminalitet blant innvandrere, der Danmark har årlig statistikk, forklarer fagdirektøren at SSB i løpet av de siste tiårene publisert mange analysepublikasjoner rundt dette.

– Vi diskuterer for tiden hvordan en hyppigere publisering kan se ut og hvilke aspekter som er mest relevante for en slik publisering, sier Bye.

Se video av Listhaug som snakker om «trafikkgalskapen» i Oslo:

Inspirasjon

Listhaug skal onsdag ettermiddag møte den danske innvandringsministeren Inger Støjberg (V), som har stått bak en rekke innstramminger i dansk asylpolitikk.

Hensikten med besøket er å hente inspirasjon fra danskene.

– Støjberg er en av de aller fremste politikerne på dette området i Europa, sa Listhaug til NTB i forkant av besøket.

Blant annet har danskene ikke tatt imot kvoteflyktninger siden 2015. Tirsdag neste uke skal Folketinget behandle et lovforslag om å forlenge stansen i inntak av kvoteflyktninger.

Kommentarer til denne saken